101 filmfragmenten


Als trainer en docent blijft het een continue uitdaging om je ‘publiek’ te triggeren. Hoe jonger je publiek, hoe hoger het ‘zap-gehalte’. Voor je het weet ben je weggezapt. Als trainer en docent is het zaak aan te sluiten bij de belevingswereld van je deelnemers. Eén van de instrumenten die ons daarbij kan ondersteunen is het fenomeen filmfragmenten. In het gevecht tussen ‘plaatje’ en ‘praatje’, wint altijd het plaatje. Onze hersenen zijn zo ingesteld, wij zijn beelddenkers.


De juiste filmfragmenten zoeken en vinden kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Gelukkig schiet de Amerikaanse Becky Pike Pluth ons te hulp. In haar boekje ‘101 filmfragmenten voor opleiding, training & onderwijs’ (uitgeverij Thema) heeft zij voor een keur aan thema’s, van acquisitie tot zelfvertrouwen, filmfragmenten geselecteerd.
Per film wordt steeds op twee pagina’s kort de inhoud van de film en de betreffende scène beschreven, geeft zij aan bij welke onderwerpen de scène kan worden gebruikt (de ‘tags’) en waar je op de dvd het fragment moet starten en stoppen, tot op de seconde nauwkeurig. Tenslotte heeft zij enkele discussievragen geformuleerd die je mogelijk zou kunnen gebruiken.


Bijzonder handig is de index achterin het boekje. Zo’n 120, 130 thema’s zijn hier opgenomen met daarbij de paginanummers die verwijzen naar mogelijk bruikbare filmfragmenten.


Voor trainingen en workshops gebruik ik regelmatig filmfragmenten. Hoewel ik intussen ervaren ben met het zoeken op het internet naar dergelijk materiaal, kost het zoeken mij veel tijd. Het boekje ‘101 filmfragmenten’ leek mij een cadeautje. Leek, want het boekje heeft toch wel een groot minpunt: voor alle filmfragmenten wordt verwezen naar de officiële speelfilms. Van de films waarnaar wordt verwezen, bevinden zich ‘Lord of the Rings’ en ‘Cars’ zich in onze beperkte dvd-bibliotheek, voor de andere films moet ik toch weer opnieuw aan het werk om ze te kopen of te lenen.


Op LinkedIn heeft zich intussen een groep geformeerd van ruim 1.800 leden rondom de 101 filmfragmenten. Hier wordt informatie gevraagd en aangedragen rondom filmfragmenten met als grote voordeel dat het zich concentreert op fragmenten die je op het internet kan vinden. Eén van de leden heeft zelfs de moeite genomen om alle fragmenten bij elkaar te sprokkelen, op een dvd te zetten en aan te bieden aan de leden van de groep.


Volgens mij is er ruimte voor een nieuw boek: 101 Youtube-fragmenten. Het format ligt er al. Alleen wordt er nu niet verwezen naar speelfilms, maar naar Youtube-filmpjes. In een e-book kan je zo doorklikken naar internet!


01-2012