Athene & Lesbos

Akropolis van Athene

Welkom!
Nostre Mare
Athene
Omgeving Athene
Wandelen bij Lafionas
Flamingo's en schildpadden
Olijfboomgaarden bij Melinta
Versteende woud
Mt. Olympos en krabbetjes
Schapen en vissers
Kloosters
Contact, links en info

De Akropolis van Athene is de 156m hoge tafelberg in de Griekse hoofdstad, oorspronkelijk door een vruchtbare vlakte omringd, op veilige en toch niet verre afstand van zee gelegen, die zich bij uitstek leende tot een nederzetting. Door de ligging is de Akropolis (Oudgrieks: Ακρόπολις (Akrůpolis), Modern Grieks: Ακρόπολη (Akrůpoli) van kilometers ver te zien voor wie Athene nadert.
 
Hoewel er sporen van nůg oudere bewoningsvormen zijn gevonden, valt toch de eerste belangrijke periode in de Myceense tijd, tussen 2000 en 1200 v.Chr. Evenals in Mycene zelf was de koningsburcht hier de kern van de burcht: uit de 13e eeuw v.Chr. stamt de 6m dikke ommuring van zware blokken steen. Van deze zogenaamde "Pelasgische muur" is nog een stuk te zien, rechts voorbij de PropyleeŽn.
 
De Akropolis bleef de religieuze kern van de stad, ook toen de bevolking zich in de benedenstad ging vestigen, en de stad zich begon uit te breiden. De beschermgodin Athena had er haar belangrijkste heiligdom, de Oude Athenatempel, gebouwd in de 6e eeuw v.Chr. De tiran Pisistratus liet de pracht van de Akropolis nog verhogen met allerlei bouwwerken en wijgeschenken.
 
In 480 v.Chr., kort voor de slag bij Salamis, werd het hele plateau vernield door de Perzen. Na de oorlog begon men onmiddellijk aan de wederopbouw onder Kimon II. In het "gerecycleerde" puin, waarmee het terras na de verwoesting van het gehele complex werd genivelleerd en uitgebreid, zijn tal van sculptuurfragmenten van vůůr 480 v.Chr. ontdekt (nu te bewonderen in het Acropolis Museum). De wederopbouw van de tempels geschiedde op initiatief en onder leiding van Pericles, bijgestaan door de beeldhouwer Phidias als artistiek adviseur. Financieel werd de uitvoering mogelijk gemaakt door het overbrengen van de kas van de Delische Bond van Delos naar Athene in 454 v.Chr. Sindsdien was de Akropolis uitsluitend een religieus centrum: het grootse concept maakte de Akropolis tot nationaal heiligdom: zijn militaire en politieke functie behoorde voorgoed tot het verleden.
 
De belangrijkste (nog bestaande) gebouwen op de Atheense akropolis zijn:
het Parthenon: begonnen in 448 en stilgelegd in 432 v.Chr., architecten Ictinus en Callicrates, supervisie en ornamentele sculpturen Phidias.
de PropylaeŽn (met hallencomplex): begonnen in 437 en voltooid in 433, architect Mnesicles
de NikŤ-tempel: begonnen in 427 en voltooid in 424 v.Chr.
het Erechtheion: begonnen in 421 onder architect Mnesicles (?) en na een lange onderbreking voltooid in 407 v.Chr. onder de architecten Philocles en Archilochus. Naast de tempel groeit de olijfboom die ooit door de godin Athene aan de stad geschonken zou zijn.

500px-acropolisatathenssiteplan.jpg

1.Parthenon
2.Oude Athenatempel
3.Erechtheion
4.Standbeeld van Athena Promachos
5.PropyleeŽn
6.NikŤ-tempel
7.Eleusinion
8.Heiligdom van Artemis Brauronia
9.Chalkotheke
10.Pandroseion
11.Arrephorion
12.Altaar van Athena Polias
13.Heiligdom van Zeus Polieus
14.Heiligdom van Pandion
15.Odeion van Herodes Atticus
16.Stoa van Eumenes
17.Asklepieion
18.Dionysustheater
19.Odeion van Perikles
20.Tempel van Dionysos
21.Aglaureion

De site 'Athene & Lesbos' is een site van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Mexico, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, JordaniŽ en Lapland.
 
Kijk ook eens op managementmodellensite.nl.