Athene & Lesbos

Metro Athene

Welkom!
Nostre Mare
Athene
Omgeving Athene
Wandelen bij Lafionas
Flamingo's en schildpadden
Olijfboomgaarden bij Melinta
Versteende woud
Mt. Olympos en krabbetjes
Schapen en vissers
Kloosters
Contact, links en info

264px-metro_athen_map_2004.jpg

De eerste metrolijn in Griekenland kent een lange geschiedenis. Deze gaat terug tot 1869, toen de eerste spoorweg van het land werd geopend. De lijn was acht kilometer lang en liep tussen Athene en de havenstad Piraeus, nu onderdeel van de Atheense agglomeratie.
In 1904 werd het ook de eerste spoorlijn in Griekenland die geŽlektrificeerd werd. In 1957 werd de lijn ondergronds verlengd door het centrum en omgebouwd tot een volledige metrolijn. Het eindpunt Kifissia kwam ten noordoosten van het centrum te liggen.
Vandaag de dag kent de lijn een lengte van 26 kilometer, waarvan 3 kilometer ondergronds. Hoewel het een volledige metrolijn is, zijn sporen van haar geschiedenis nog wel terug te zien. Dit is vooral duidelijk bij het eindpunt in Piraeus, dat de uitstraling heeft van een groot ouderwets treinstation.
 
In de jaren '90 werd besloten het metronetwerk uit te breiden. Besloten werd twee nieuwe lijnen aan te leggen. De exploitatie werd gegund aan een speciaal hiervoor opgericht bedrijf, Attiko Metro.
Constructie van lijn 2 begon in 1996, maar werd stilgelegd in 1997 na problemen met de bouw. Uiteindelijk werd de lijn in 2000 geopend. De lijn loopt noord-zuid door het centrum. De lijn kruist lijn 1 bij station Omonia en ook bij station Attiki kan op lijn 1 worden overgestapt. Op station Larissis kan overgestapt worden op de treinen van de OSE (Griekse nationale spoorwegen) en de Proastiakos.
 
Lijn 3 werd in 2003 geopend, aanvankelijk met Syntagma als westelijk en Ethniki Amyna als oostelijk eindstation; op dit moment is de westelijke tak van de lijn doorgetrokken naar Egaleo. De lijn loopt over Monastiraki, waar overgestapt kan worden op lijn 1 en Syntagma, waar aansluiting bestaat op lijn 2. De lijn loopt daarna verder in noordoostelijke richting naar Doukissis Plakentias, waar aansluiting is op de Proastiakos-spoorlijn.
Een bijzonderheid van deze lijn is dat sommige metrotreinen vanaf dit eindpunt over de Proastiakos-spoorlijn naar de luchthaven doorrijden. Op deze spoorlijn gebruiken de treinen een bovenleiding in plaats de voor metro's gebruikelijke derde rail.

De site 'Athene & Lesbos' is een site van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Mexico, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, JordaniŽ en Lapland.
 
Kijk ook eens op managementmodellensite.nl.