Azoren

In de vulkaanpijp!

Home
Faial
Caldera Cabeço Gordo
Pico
Capelinhos
Terceira
Angra do Heroísmo
In de vulkaanpijp!
São Miguel
Dolfijnen en thee
Walvissen!
Furnas
Dolfijnen en Lagoa
Sete Cidades
Sete Cidades
Terugreis
Contact en links

Azoren, Terceira

Azoren, Terceira

Azoren, Terceira: vigia da baleia

Azoren, Terceira

Azoren, Terceira

Azoren, Terceira: Algar do Carvão

Azoren, Terceira: Algar do Carvão

Azoren, Terceira

Azoren, Terceira

Azoren, Terceira: vigia da baleia

Azoren, Terceira

Azoren, Terceira

Azoren, Terceira: Algar do Carvão

Azoren, Terceira: Algar do Carvão

Azoren, Terceira: Algar do Carvão

Azoren, Terceira

Grot

De kids hebben af en toe een middagdutje in het bed nodig om alles goed bij te kunnen benen. Om die reden gaan we ’s morgens naar het strand. Voordeel: het is nog heerlijk rustig. Als goede Hollanders proberen we met een dijk, geulen en bergen het water aan de kustlijn te bedwingen.

Walvisuitkijkpunt

’s Middags maken we een rit langs de noordkust en rijden door het binnenland weer terug. Bestemming: het oude walvisuitkijkpunt op Ponta do Raminho en de grot van Algar do Carvão.

De walvisvaarders gingen niet domverloren de zee op in de hoop walvissen tegen te komen. Op strategische plekken langs de kust waren uitkijkposten. De ‘spotter’ had een belangrijke functie en bepaalde hoeveel tijd en energie de mannen op zee kwijt waren. Zowel de spotter als de boten hadden een kaart waarbij de zee in secties was verdeeld en genummerd. Wanneer de spotter een walvis waarnam, bepaalde hij de richting en de afstand en gaf dit per radio door aan de mannen op zee.

Het walvisuitkijkpunt (vigia da baleia) op Ponta do Raminho is een klein, stenen hok. Eigenlijk helemaal niet spannend. Je verwacht een toren, maar het is een hokje op een hoge plek aan de kust. In combinaties met de musea die we op Pico hebben bezocht, geeft het een aardig idee over hoe de mensen hier de walvisjacht bedreven.

Vulkaanpijp

We rijden door naar Algar do Carvão.

Probeer je voor te stellen dat je in de pijp van een vulkaan afdaalt! Een domein waar enkele duizenden jaren geleden gloeiend lava en hete gassen een weg naar buiten zochten. En nu kan je daar gewoon in afdalen en proberen je van dat natuurgeweld een voorstelling te maken. Op de Azoren kan dat in de Algar do Carvão.

Algar do Carvão is een grot in een vulkaanpijp, gevormd door vrijkomende gassen tijdens een eruptie enkele duizenden jaren geleden. Er stroomde vloeibaar basaltlava door de vulkaanpijp met veel gassen daarin. De sporen van een mega-gasbel is goed waarneembaar. Via een tunnel kom je enkele tientallen meters lager de vulkaanpijp binnen. Wanneer je omhoog kijkt zie je een groot gat, de uitgang van de kraterpijp, nu begroeid met vooral mossen, varens en kleine plantjes. Continu vallen er druppels naar beneden. Er zijn trappen en plateaus aangelegd, zodat je in totaal honderd meter naar beneden kan afdalen en op verschillende plekken de enorme ruimte kan bekijken. De grot kleurt allerlei kleuren, vooral donkere kleuren. Denk aan groen, bruin, grijs. Silicium is wit van kleur en vormt allerlei vreemde formaties in de grot. Er is een geluidsinstallatie aangelegd dat een licht mystiek geluid produceert. Helemaal onder in de grot is een meertje, gevormd door regenwater. Het waterpeil loopt in de winter op tot 15, 20 meter en droogt in de zomer bijna geheel op. Van boven naar beneden meet de vulkaanpijp zo’n honderd meter.

Wanneer het je lukt je voor te stellen dat je in een vulkaanpijp kan afdalen waar gloeiend lava en hete gassen stoomden, is dit een indrukwekkende ervaring.

’s Avonds eten we in een goed en gezellig restaurant, helaas te laat ontdekt, onze beste ervaring tot nu toe op Terceira wat eten betreft.

De site 'Azoren' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld
Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland, Athene & Lesbos, La Palma, Malta & Gozo, Sri Lanka, Tibet & China en Peru. 
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.