Azoren

Sete Cidades

Home
Faial
Caldera Cabeço Gordo
Pico
Capelinhos
Terceira
Angra do Heroísmo
In de vulkaanpijp!
São Miguel
Dolfijnen en thee
Walvissen!
Furnas
Dolfijnen en Lagoa
Sete Cidades
Sete Cidades
Terugreis
Contact en links

Azoren, São Miguel: Sete Cidades

Azoren, São Miguel: Sete Cidades

Azoren, São Miguel: molen

Azoren, São Miguel: molen

Azoren, São Miguel: molen

Azoren, São Miguel: molen

Azoren, São Miguel: Sete Cidades

Azoren, São Miguel: Sete Cidades

Azoren, São Miguel: molen

Azoren, São Miguel: molen

Azoren, São Miguel: Pico-wijn

Azoren, São Miguel: voetballen tussen bananenbomen

Poging 1

Vandaag is het de bedoeling dat we de tweede belangrijke trekpleister op het Azoren-eiland São Miguel bezoeken, maar de bergen op het eiland zijn in wolken gehuld. Dusdanig dat we in de bergen voornamelijk in de mist rijden en de meren van bovenaf niet kunnen waarnemen.

Sete Cidades

De enorme vulkanische krater, caldeira das Sete Cidades, met een omtrek van 12 kilometer, zou halverwege de 15de eeuw zijn gevormd, toen de top van de vulkaan waaruit het westen van het eiland bestond, door een uitbarsting werd verwoest.

Hoewel er wordt gesproken over twee meren, Lagoa Azul en Lagoa Verde, respectievelijk het blauwe en het groene meer, is er eigenlijk maar één meer, ‘gescheiden’ door een brug. In het water zit phytoplankton. In het groene meer zit dat permanent, in het blauwe meer verschilt de hoeveelheid door het jaar heen, afhankelijk van temperatuur, licht en voeding. In de zomer en de vroege herfst neemt de hoeveelheid phytoplankton in het blauwe meer toe, waardoor het tweekleuren-effect afneemt. Het kleureffect wordt mede bepaald door de reflectie van het zonlicht op het water.

Het mooiste uitzicht heb je vanaf Vista do Rei, boven aan de rand van de krater.

Mythe

De legende-variant: een prinses wandelt iedere dag door de bergen en de weiden. Op een dag komt zij een herder tegen en ze vinden elkaar erg leuk. Na iedere ontmoeting groeit de liefde tussen de twee en uiteindelijk vertelt de prinses thuis dat ze met de herder wil trouwen. Haar vader is furieus: hij had bedacht dat zij zou trouwen met een prins uit een naburige regio, zodat zijn macht nog groter zou worden. De prinses is diep verdrietig en na lang aanhouden, krijgt ze van haar vader toestemming om de herder nog eenmaal te zien en afscheid te nemen. Beiden zijn erg verdrietig en moeten heel veel huilen: zij heeft blauwe ogen, huilt en vult met haar tranen het huidige blauwe meer, hij heeft groene ogen en vult met zijn tranen het groene meer. Detail: het blauwe meer is veel groter dan het groene meer! Conclusie?

São Miguel-molen

Van de mist worden we niet echt vrolijk, dus rijden we naar de kust, waar het zonnetje zich af en toe laat zien. Op zoek naar een picknickplek belanden we bij een oude, niet gerenoveerde molen. De molen is typisch voor São Miguel en wordt ook wel het ‘Dutch-type’ genoemd. De molen is vervallen (meeste hout is van de wieken gewaaid, deuren liggen eruit, vloer eerste verdieping is vermolmd), maar toegankelijk en je kunt je een goed beeld vormen hoe de molen eruit zag en werd gebruikt.

We rijden langs de noordkust terug naar ons appartement. Het zonnetje schijnt weer volop en we gaan lekker zwemmen in het zwembad.

’s Avonds lekker buiten eten, Pico-wijntje erbij en natuurlijk nog even voetballen tussen de bananenbomen.

De site 'Azoren' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld
Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland, Athene & Lesbos, La Palma, Malta & Gozo, Sri Lanka, Tibet & China en Peru. 
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.