Azoren

São Miguel

Home
Faial
Caldera Cabeço Gordo
Pico
Capelinhos
Terceira
Angra do Heroísmo
In de vulkaanpijp!
São Miguel
Dolfijnen en thee
Walvissen!
Furnas
Dolfijnen en Lagoa
Sete Cidades
Sete Cidades
Terugreis
Contact en links

Azoren, van Terceira naar São Miguel

Azoren, São Miguel: Lagoa do Fogo

Azoren, São Miguel: Lagoa do Fogo

Azoren, São Miguel: Caldeira Velha

Azoren, São Miguel: Caldeira Velha

Azoren, São Miguel: Caldeira Velha

Azoren, São Miguel: Caldeira Velha

Azoren, São Miguel: koeien en kazen

Azoren, van Terceira naar São Miguel

Azoren, São Miguel: Lagoa do Fogo

Azoren, São Miguel: Caldeira Velha

8-azoren-27072011-p1110938.jpg

Azoren, São Miguel: Caldeira Velha

Azoren, São Miguel: Caldeira Velha

Azoren, São Miguel: koeien

Kokend water

Vliegen

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Wat vliegen betreft zit het vandaag een beetje tegen. We zijn ruimschoots op tijd op het vliegveld, maar een groep met een enorme hoeveelheid kisten, waarschijnlijk geluidsapparatuur, ontregelt het inchecken. Lang wachten voor het inchecken en het boarden. Te laat vliegen. De plunjezak lijkt niet te zijn aangekomen, maar wanneer we bijna klaar zijn met de aangifte van de ontbrekende bagage, ligt ineens de plunjezak op de bagageband.

We halen de auto op en rijden naar het appartementencomplex Nossa Senhora da Estrela. Echt een prettige plek om te verblijven. Op de zoover-site scoren ze heel hoog, met in 2010 een award voor het beste appartementencomplex op de Azoren. Het appartement is lekker ruim, heeft een keukentje, een schuifpui naar het terras, beneden en boven een badkamer, boven en beneden een slaapkamer, de bovenverdieping is een vide. Op het terrein een zwembad en kinderbadje. Lekker rustig en redelijk centraal gelegen op het eiland.

Bij een grote en moderne supermarkt, Continente, doen we onze boodschappen.

Na het middagdutje van de kinderen, stappen we in de auto om de nabije omgeving te gaan verkennen: Lagoa do Fogo en Caldeira Velha.

Lagoa do Fogo

De eilanden op de Azoren zijn rijk aan vulkanen en daarmee zijn er nogal wat kratermeren. Zo ook Lagoa do Fogo, ook wel het vuurmeer genoemd. De reden van deze laatste benaming is niet zo moeilijk te raden. De weg die langs de kraterrand voert, biedt verschillende uitkijkpunten (miradouros) op het grote kratermeer. De krater en het meer zijn oud en de kraterwanden zijn dan ook begroeid. De natuur heeft hier duidelijk grip op gekregen. Het vuurmeer is in 1563 na een vulkaanuitbarsting ontstaan.

Geothermische energie

Op de Azoren is intussen veel ervaring opgedaan met geothermische energie. São Miguel heeft intussen drie plants waar de aardwarmte stoommachines aandrijven die middels generatoren elektriciteit opwekken. Hiermee kan São Miguel in 80% van de energiebehoefte voorzien, voor de overige 20% wordt nog gebruik gemaakt van dieselgeneratoren. Veel gas wordt nog via gasflessen gedistribueerd. Er wordt volop met andere energiebronnen geëxperimenteerd, waaronder wind- en waterkracht, om uiteindelijk volledig zelfvoorzienend te kunnen zijn.

Caldeira Velha

Een stukje verder komen we in een gebiedje met warmwaterbronnen. Het gebied ligt in een soort kloof en door de warmwaterbronnen heeft het gebied een eigen ecomilieu. Opvallend is het aantal en de grootte van de boomvarens die hier staan. Achter in de kloof is een warmwaterwatervalletje. Een muurtje houdt het water in eerste instantie tegen, waardoor er een soort bad ontstaat. Mensen mogen hierin baden. Er maken nogal wat mensen gebruik van en dat maakt het direct minder aantrekkelijk.

Echter halverwege de kloof is een plek waar het water flink borrelt en stoom opstijgt. Gelukkig is deze plek met rust gelaten en zijn we weer een ‘vulkanische ervaring’ rijker.

Koeien

Op de Azoren lopen heel veel koeien rond. Ze zorgen voor veel melk en heerlijke kazen, deels voor binnenlands gebruik, maar vooral voor de export. De koeien lopen buiten in de weiden in de heuvels en bergen. De boeren rijden met pickup-trucks rond met meestal een kleine melktank achterop. De koeien worden met de hand gemolken. Een intensief karwei. Komt nog bij dat de koeien ook van water moeten worden voorzien, dus slepen ze ook nog eens met enorme watertanks rond.

De site 'Azoren' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld
Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland, Athene & Lesbos, La Palma, Malta & Gozo, Sri Lanka, Tibet & China en Peru. 
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.