Cuba

La Havana Vieja

Home
Amsterdam - Havana
La Havana Vieja
Havana
Vinales: landbouw
Vinales: tabak
Vinales: platteland
Vinales: grottenstelsel
19de-eeuwse koffieplantages
Soroa
Bestolen!
Trinidad
Suikerriet
Topes Collantes
Back home
Links en contact

17 december

Rond half acht zitten we aan het ontbijt. Echt brood is niet aanwezig, maar het warm buffet en fruitbar bieden voldoende mogelijkheden om stevig te ontbijten.

 

In de Lonely Planet staat een wandeltocht beschreven door het oude gedeelte van Havana: La Havana Vieja. Deze beschrijving is onze basis voor vandaag.

dsc01941.jpg

dsc01948.jpg

dsc01954.jpg

In Cuba rijden nog volop oude Amerikaanse auto's. Sommige zijn nog in goede staat, maar de meeste auto's verkeren in een wat mindere tot zeer bedenkelijke staat. Soms zijn ze meerdere keren gewoon geverfd en worden onderdelen met allerlei ingenieuze manieren bij elkaar gehouden. Maar ze rijden nog! Echt gaaf en kenmerkend voor Cuba. Naast deze oude auto's rijden er ook ongelooflijk veel Lada's, dank zij de voormalig goede betrekkingen tussen Cuba en Rusland.

dsc01959.jpg

dsc01966.jpg

dsc01972.jpg

Een van de veel voorkomende vervoersmiddelen is de ' kameelbus', een vrachtwagen die een grote oplegger trekt waarin heel, heel veel mensen kunnen worden vervoerd.

dsc01979.jpg

dsc01984.jpg

dsc01990.jpg

Plaza de Armas is een stijlvolle, ruim opgezette plaza en ademt met zijn barokke bouwwerken een nostalgische koloniale sfeer. Het geheel is rijkelijk beplant met tropisch groen en is dankzij de markt voor tweedehands boeken altijd bedrijvig. Naast tweedehands boeken vind je er allerlei periodieken, tijdschriften uit de jaren veertig en vijftig, kranten uit de tijd van de Revolutie en Cubaanse klassiekers die niet meer verkrijgbaar zijn.

dsc01993.jpg

dsc01996.jpg

dsc01999.jpg

In 1961 worden alle scholen voor 8 maanden gesloten en trekken 100.000 docenten en studenten het land in om de bevolking te leren lezen en schrijven.

dsc02004.jpg

's Avonds bezoeken we Casa de la Trova, een soort muziekhuis, waar bijna iedere avond diverse groepjes optreden en muziek ten gehore brengen die in Cuba bekent staat als 'son'. Werkelijk schitterende muziek! Ieder zichzelf respecterende stad in Cuba heeft een Casa de la Trova. Nu komen er ook nog veel jongeren naar de Casa, maar mogelijk is dit door het zeer beperkt aantal televisiezenders dat nu beschikbaar is.

xdsc01940.jpg

dsc01947.jpg

Met wat straatjes binnendoor bereiken we eerst Plaza de la Cathedral. Met het overheersende, elegante profiel van de kerk is Plaza de la Cathedral een van de karakteristieke pleinen van Habana Vieja. In de 18de eeuw verrezen de aristocratische gebouwen die er nog steeds staan en de kathedraal. Het is nu nog heel rustig, maar in de loop van de ochtend neemt het leven hier toe en kan je lekker uitrusten op het terras, meestal genietend van een of andere band die hier speelt.

dsc01953.jpg

dsc01956.jpg

In de 17de en 18de eeuw was Havana regelmatig het doelwit van piraten. Daarnaast moesten de Spanjaarden Cuba regelmatig verdedigen tegen Britten, Fransen en Amerikanen. Om de havenmond goed af te schermen werden rond dit gebied maar liefst zeven forten gebouwd.

dsc01961.jpg

De sfeer in Havana is heel relaxed. De mensen leven goeddeels op straat, niemand heeft haast en er is veel sociaal contact. Je kunt hier op je gemak rondlopen zonder lastig te worden gevallen. Wel moet je vele aanbiedingen om goedkoop sigaren te kopen af slaan.

dsc01971.jpg

Capitolio National is een voormalig overheidsgebouw dat nu gebruikt wordt als museum. Het Capitool in Washington diende als voorbeeld, maar de Cubaanse versie is hoger. Tot 1959 zetelde hier de regering. Volgens een Cubaan, waar we een tijdje mee hebben zitten praten, niet echt de moeite waard.

dsc01977.jpg

dsc01982.jpg

dsc01989.jpg

dsc01992.jpg

In het museum wordt de geschiedenis van de revolutie weergegeven. Natuurlijk is er volop aandacht voor Che Guevara, die een belangrijke rol is de revolutie in Cuba heeft gespeeld, maar eveneens een drijvende kracht is geweest achter een aantal revolutionaire bewegingen in andere Midden-Amerikaanse landen.

dsc01998.jpg

In 1961 proberen in Amerika verblijvende Cubanen, die tegen het regime van Castro zijn en worden gesteund door Amerika, in Cuba aan wal te komen. De aanval wordt afgeslagen en gaat de geschiedenis in als het Varkensbaai-incident, genoemd naar de landingsplaats van de infiltrerende Cubanen.

dsc01944.jpg

La Havana Vieja, de historische kern van Havana, in 1982 door Unesco uitgeroepen tot cultureel erfgoed van de mensheid, is het grootste koloniale stadshart van Latijns-Amerika. Na twee eeuwen van verwaarlozing is onder leiding van de directeur Cultureel Erfgoed het restauratiewerk gestart om de vroegere grandeur in de oude wijk terug te brengen. Habana Vieja bezit een karakteristieke Iberisch-Andalusische architectuur, opgefrist door de aanwezigheid van een weelderige plantengroei en de overvloedige zonneschijn. De tijd lijkt stil te hebben gestaan, maar tegelijkertijd heerst er een grote levendigheid. Om de charme van het alledaagse leven terug te laten komen, beperkt de restauratie zich niet alleen tot monumenten, maar omvat ook winkels en huizen.

dsc01951.jpg

dsc01955.jpg

dsc01960.jpg

dsc01967.jpg

Geregeld komen we langs een school, herkenbaar aan de kinderstemmen. Het onderwijssysteem is goed geregeld in Cuba. Kinderen kunnen in principe van lagere school tot en met universiteit gratis onderwijs genieten.

dsc01974.jpg

dsc01981.jpg

Wel de moeite waard is een bezoek aan de hier nabij gelegen sigarenfabriek. Helaas zijn camera's hier niet toegestaan. Enkele honderden mensen rollen hier dagelijks zo'n honderd (dure) sigaren per persoon. Wanneer je alle kwaliteitschecks hebt gezien, snap je waarom een goede sigaar zo duur is.

dsc01987.jpg

dsc01991.jpg

dsc01994.jpg

Later op de middag brengen we een bezoek aan het Museum van de Revolutie, een must wanneer je het Cuba van Castro bezoekt. Het museum is gevestigd in het voormalige paleis van Batista, die in 1959 door Fidel Castro werd verdreven.

dsc01997.jpg

In 1960 worden veel buitenlandse bedrijven genationaliseerd, waaronder Esso. Hiermee maakt Castro zich niet geliefd in het buitenland, maar deze stap was wel nodig om het communistische gedachtengoed te kunnen implementeren.

dsc02001.jpg

dsc02005.jpg

dsc02008.jpg

De site 'Cuba' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Madagascar, Oeganda, China, Tibet, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, JordaniŽ, Sri Lanka, Lesbos, Malta en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.