Cuba

Vinales: tabak

Home
Amsterdam - Havana
La Havana Vieja
Havana
Vinales: landbouw
Vinales: tabak
Vinales: platteland
Vinales: grottenstelsel
19de-eeuwse koffieplantages
Soroa
Bestolen!
Trinidad
Suikerriet
Topes Collantes
Back home
Links en contact

20 december

Vandaag maken we een tour door het gebied ten westen van Vinales. We rijden eerst naar Pinar del Rio, en maken dan een rondje via San Juan y Martinez, Isabel Rubia, Guana terug naar Pinar del Rio.

dsc02029.jpg

dsc02051.jpg

dsc02055.jpg

Voor het bindblad en het dekblad worden tabaksplanten op overdekte stukken grond geteeld. De bladeren krijgen zo minder zon en willen harder groeien om zoek naar de zon. De bladeren worden hierdoor dunner en maakt ze geschikt voor de kwalitatief hoogwaardige bind- en dekbladen. De tabaksbladeren gaan vervolgens naar de sigarenfabrieken, voornamelijk in Pinar del Rio of Havana. Op deze plantage wordt een gedeelte van de bladeren niet verkocht aan de staat maar gebruikt voor eigen productie en verkoop.

dsc02069.jpg

dsc02071b.jpg

dsc02071d.jpg

dsc02028.jpg

dsc02037.jpg

Voor het verkrijgen van tabak wordt een tabaksplantje eerst 45 dagen in een klein potje geteeld. Vervolgens wordt het plantje in de aarde gezet, waar het in drie maanden uitgroeit tot een volwassen tabaksplant. Handmatig worden de bladeren afgesneden. Daarna begint het proces van drogen, eerst buiten en daarna drie maanden binnen. De bladeren worden over smalle balken gelegd. De rieten hutten die overal in de vallei zijn te zien, zijn de droogschuren en worden 'vegas' genoemd. Sjiekere versies zijn houten schuren.

dsc02045.jpg

dsc02062.jpg

dsc02071a.jpg

Valle de Vinales wordt door sommigen het mooiste stukje van Cuba genoemd: het dieprood van de aarde, de groene tabaksvelden die onderbroken worden door de eigenaardige 'mogotes' (kegelvormige rotsformaties) en het dicht begroeide berglandschap eromheen.

dsc02030.jpg

In Pinar del Rio proberen we opnieuw de sigarenfabriek te bezoeken, maar ook hier moet je fors toegang betalen en mag je geen foto's maken. We worden door een jongeman aan gesproken die ons naar een plantage met een huisfabriekje wil brengen. Geheel 'gratis', om Engels te leren. Natuurlijk moet hij ergens aan verdienen, later blijkt dat de commissie voor de verkoop van sigaren te zijn.

Op de plantage worden we rondgeleid en krijgen we de verschillende stadia van de sigaar te zien van tabaksplantje tot het maken van de sigaar.

dsc02054.jpg

dsc02060.jpg

dsc02070.jpg

dsc02071c.jpg

Geologisch bestaat het gebied uit kalkachtig gesteende uit het Jura-tijdperk, zo'n 180 tot 130 miljoen jaar geleden. In die tijd is dit deel van Cuba een plateau geweest. Gedurende een proces van miljoenen jaren hebben regen, wind en zon gezorgd voor verwering van het landschap. Sommige gedeelten zijn geerodeerd, andere stukken waren ertegen bestand. Zo hebben de 'mogotes' hun vreemde vorm gekregen. Ze hebben vrij steile hellingen en aan de bovenkant zijn ze vlakker en dichtbegroeid. Een ander kenmerk van dit kalkachtige landschap is de uitspoeling ondergronds. Binnen de rotsformaties zijn grotten ontstaan met rivieren, bronnen en op de wanden schilderingen van de eerste bewoners van Cuba. Jurassische gesteenten zijn rijk aan fossielen van planten en dieren omdat die periode warm en vruchtbaar was.

De site 'Cuba' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Madagascar, Oeganda, China, Tibet, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, JordaniŽ, Sri Lanka, Lesbos, Malta en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.