Cuba

Vinales: platteland

Home
Amsterdam - Havana
La Havana Vieja
Havana
Vinales: landbouw
Vinales: tabak
Vinales: platteland
Vinales: grottenstelsel
19de-eeuwse koffieplantages
Soroa
Bestolen!
Trinidad
Suikerriet
Topes Collantes
Back home
Links en contact

21 december

Vinales is een typisch provincieplaatsje met een levendig straatleven. Het is een heel leuk sfeervol dorpje met koloniale huizen. Het is tijdens de koloniale periode door Spanjaarden opgezet. De omgeving staat bekend om het verbouwen van de beste tabak. Ondanks de bloeiende tabakseconomie, heeft Vinales de landelijke sfeer behouden.

dsc02084.jpg

Aan de voet van een mogote warmen een tiental kalkoengieren zich op in de zon. We beklimmen de mogote tot halverwege en hebben een mooi uitzicht over de vallei.

dsc02089b.jpg

dsc02090.jpg

Van een boer mag ik ploegen met zijn twee ossen en handploeg. Het ploegen op zich is niet zwaar, maar het is ontzettend lastig zo'n ploeg recht te houden. De ossen zijn prima afgericht op Spaanse commando's als 'stop' en 'vort'.

dsc02096.jpg

dsc02109.jpg

Tegen het einde van de tocht passeren we een 'winkel' waar de Cubanen met hun bonboekjes inkopen kunnen doen.

dsc02118.jpg

Vandaag maken we een wandeltocht met gids door het gebied van Vinales. Rond negen uur ontmoeten we onze gids in de lobby van het hotel en rijden naar de hoofdstraat van Vinales om met de tocht te beginnen.

dsc02077.jpg

dsc02089a.jpg

Met onze gids hebben we het niet alleen over flora, fauna en de plaatselijke gebruiken, maar ook over de verschillen tussen Cuba en Nederland en natuurlijk de politieke situatie in Cuba. Ook onze gids meent dat de overgrote meerderheid van de bevolking zeer tevreden is met Fidel Castro en het politieke systeem. Gratis onderwijs, gratis gezondheidszorg en voor iedereen basisvoeding middels bonboekjes. De Cubanen zouden graag wat meer mogelijkheden hebbenom te reizen, zowel in het land zelf als daarbuiten. Niemand weet wat er nu precies gaat gebeuren na de dood van Castro. Duidelijk is dat de meeste Cubanen trots zijn op hun land. Zelfs na 45 jaar staan de Cubanen grotendeels nog steeds achter de Revolutie. Onze gids voelt zichzelf een patriot.

dsc02089d.jpg

dsc02095.jpg

dsc02105.jpg

dsc02111.jpg

dsc02085.jpg

We lopen door het glooiende cultuurlandschap met haar 'mogotes', langs de huisjes van de boeren. Het gebied behoort tot het Nationaal Park, wat onder andere betekent dat voor nieuwe huizen een vergunning noodzakelijk is en alleen in dezelfde stijl mag worden gebouwd.

dsc02089c.jpg

Bij de volgende mogote klimmen we weer tot halverwege omhoog en kunnen door een natuurlijke gang van de ene zijde van de mogote naar de andere zijde lopen.

dsc02094.jpg

dsc02104.jpg

dsc02110.jpg

Vanuit het centrum van Vinales rijden we terug naar het hotel en nemen we afscheid van onze gids.

De site 'Cuba' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Madagascar, Oeganda, China, Tibet, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, JordaniŽ, Sri Lanka, Lesbos, Malta en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.