Curaçao

Welkom!
Jan Thielbaai
Christoffelpark
Dolfijnen
Willemstad
Twee maal Knip
Dokterstuin
Oostkust
Contact en info

Curacao

download kaart hoge resolutie

Profiel

De hoofdstad van Curaçao is Willemstad. Het land ongeveer 130.000 inwoners. De officiële taal is nog steeds Nederlands, maar er wordt ook Engels, Spaans en Papiamento gesproken. Papiamento is de lokale taal.

Het eiland Curaçao ligt op de 12o noorderbreedte en 68o oosterlengte. Curaçao ligt buiten het orkaangebied. Het land heeft een oppervlate van 472 km2, is van oost- naar westpunt gemeten 62 kilometer lang en 4 tot 14 kilometer breed. De Christoffelberg ligt 372 meter boven zeeniveau en is daarmee het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden.

De gemiddelde temperatuur is 27o C, gemiddelde watertemperatuur 26o C en de luchtvochtigheid 75%. Het hele jaar door blijft de temperatuur redelijk in de buurt van het gemiddelde.

In de winter is het tijdsverschil op Curaçao vijf uur vroegen dan in Nederland, in de zomer zes uur vroeger.

Vlag

De hemel, de zon en de zee. Het is niet vreemd dat juist zij, vertaald in twee blauwe en een gele band, een belangrijke rol spelen in de vlag van Curaçao. Twee sterren staan voor Curaçao en het onbewoonde Curaçao. Het wit van de sterren staat voor vrede en geluk, de vijf punten voor de vijf continenten die de verschillende bevolkingsgroepen op het eiland hebben samengebracht.

Volkslied

‘Lanta nos bos ban kanta grandesa di Kòrsou’

(Laten we onze stem verheffen en de grootheid van Curaçao bezingen)

Papiamento is ontstaan uit het Portugees, Spaans, Afrikaanse talen, Nederlands, Engels en Frans. Doordat er door de eeuwen heen zoveel verschillende volkeren op Curaçao woonden (en wonen), is deze unieke mengtaal als bijna vanzelfsprekend ontstaan. Nederlands mag dan de officiële taal zijn, Papiamento is de voertaal.

Verkeersregels

De verkeersregels op Curaçao zijn hetzelfde als in Nederland, met één belangrijke uitzondering: alle verkeer van rechts heeft geen voorrang. Behalve op een T-splitsing en wanneer het verkeer zich op een zandweg bevindt. Op de hoofdwegen mag zowel links als rechts worden ingehaald.

Water

Het water uit de kraan is geschikt voor consumptie. Het wordt gedistilleerd uit zeewater en smaakt zachter dan het water in Nederland.

Schiphol – Curaçao, 10 uur vliegen

Op ons gemak rijden we naar Schiphol zodat we rond half twee kunnen vertrekken naar Curaçao. Het landschap is nog steeds wit van een laagje sneeuw dat maar niet weg wil, geholpen door ruim een week met een flink aantal graden onder nul. Nederland was weer even in de ban van de Elfstedentocht, maar gisteren is uiteindelijk besloten de tocht der tochten af te blazen. Hebben we met z’n allen toch weer een paar dagen lol van gehad en werd de pessimistisch berichtgeving rondom de recessie even op de achtergrond gedrongen.

Dit keer worden we met z’n allen in een vliegtuig van ArkeFly gepropt. Nette verzorging tijdens een tien uur durende vlucht. Rond zeven uur, klokje Curaçao, landen we. Het is op Curaçao vijf uur vroeger dan in Nederland. De kids hebben het werkelijk heel goed gedaan, met dank aan Nintendo. Het lukte zelfs om even te slapen.

Na de paspoort- en visumcontrole, kunnen we onze bagage van de band plukken en halen we onze huurauto op. In de donker rijden we naar ons appartement op het resort Chogogo aan de Jan Thielbaai. We hebben een ontzettend leuk huisje, rustig gelegen. Mooi grote veranda, openslaande deuren, ruime kamer met keuken, twee slaapkamers, ieder voorzien van douche en toilet. Het huisje is netjes ingericht, niet overdreven luxe, maar functioneel. Het park is ruim opgezet, glooiend, met overal palmen en mooi bloeiende struiken.

Curaçao op www.passie-voor-reizen.nl

Curaçao op www.passie-voor-reizen.nl

Nieuws

Mooiste stranden van Curaçao

Als je op vakantie gaat naar Curaçao is dat vaak om te relaxen en te genieten van het heerlijke weer. En waar kan dat beter dan op een van de parelwitte stranden, daar heeft Curaçao er namelijk maar liefst 38 van. Je kunt kiezen uit intieme baaien of langgerekte zandstranden. Voor ieder wat wils dus! Om je een beetje wegwijs te maken hebben wij een overzicht gemaakt van de 6 stranden die wij het mooist vinden.

grote_knip_curacao.jpg

Kleurrijk Otrobanda in Willemstad

De Handelskade, de Pontjesbrug en de Sint Annabaai zijn misschien wel de meest gefotografeerde plekken van Curaçao. En dit alles bevindt zich vlak bij elkaar in het historische centrum van Willemstad. De Handelskade is aan de kant van Punda, de oudste wijk van Willemstad en aan de oostkust van de Sint Annabaai. De Pontjesbrug loopt over de Sint Annabaai en verbindt de wijken Punda en Otrobanda. Otrobanda betekent letterlijk 'de andere oever'. Otrobanda en Punda vormen samen de historische binnenstad van Willemstad.

De Joodse invloed op Curaçao

De Joden hebben grote invloed gehad op de economische omstandigheden van Curaçao. De eerste groep Joden kwam in de 17e eeuw om een landbouweconomie op te zetten. Door de droge grond mislukte dit maar zij lieten zich niet uit het veld slaan en werden machtige handelaren. De tweede groep Joden kwam na de Eerste Wereldoorlog, zij ontvluchtte Europa en hoopten op betere tijden in Amerika. Beide gemeenschappen hebben meegeholpen Curaçao te vormen tot wat het vandaag de dag is, en hebben een schat aan cultureel erfgoed achtergelaten.

Golfen op Curaçao

Golfen op Curaçao staat nog echt in de kinderschoenen. Dit wil echter niet zeggen dat je er niet goed kunt golfen. Er zijn namelijk drie prachtige golfbanen te vinden rondom Willemstad. Het tropische weer, de prachtig aangelegde banen en de vele holes zijn voor de echte golfliefhebber een waar paradijs.