JordaniŽ

Arabische 'eenhoorn' niet meer op randje van uitsterven

Home
27-09: JordaniŽ
28-09: woestijnkastelen
29-09: Dode Zee, mount Nebo en Kerak
30-09: Petra!
01-10: Wadi Rum
02-10: Aqaba
03-10: snorkelen Rode Zee
04-10: Amman
Contact en links

De Arabisch oryx, een soort antiloop, is geen bedreigde diersoort meer. Het dier, waarvan wordt gedacht dat het verantwoordelijk is voor de eenhoornlegende, is nu geclassificeerd als 'kwetsbaar'. Nog nooit is een fokprogramma zo succesvol geweest, meldt de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).
In 1972 dacht men dat de laatste oryx was doodgeschoten. Na een fokprogramma van bijna dertig jaar, lopen er nu duizend rond in het wild. 'De Arabisch oryx stond op het randje van uitsterven', zegt Razan Khalifa Al Mubarak, directeur van IUCN. 'Dit is een belangrijk succesverhaal, die we vele malen hopen te herhalen voor andere bedreigde diersoorten.'
De oryxen werden voor het eerst gefokt en losgelaten op het Arabisch schiereiland in 1982, de enige plek waar ze voorkwamen. Eerst verspreidde het dier zich in Oman, later ook in de woestijn van Saudi-ArabiŽ, IsraŽl, de Verenigde Arabische Emiraten en sinds kort in JordaniŽ. Het is nog nooit gelukt om een dier dat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten omschreven werd als 'bedreigd' door middel van fokprogramma's naar 'kwetsbaar' te brengen.
De Arabische oryx is een grote antiloop met twee lange hoorns. Hij kan water van een grote afstand ruiken en leeft in kleine groepen. Op het Arabisch schiereiland wordt het dier Al Maha genoemd. Hij komt veel voor in Arabische poŽzie en kunst.
Als je het dier van de zijkant ziet, lijkt het alsof het ťťn hoorn heeft, zoals de eenhoorn. Maar ook een andere antilopensoort, de Saola uit Zuidoost AziŽ, kan de bron zijn van de eenhoornlegende.
 
Datum: 16-06-2011
Bron: volkskrant.nl

De site 'JordaniŽ' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagaskar, Oeganda, Mexico, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.