La Palma

11 april: Caldera

Welkom!
11 april: Caldera
12 april: drakenbomen
13 april: observatorium
14 april: vulkanen
15 april: laurierbos
16 april: kloof
17 april: grotbewoners
Contact, links, informatie
Drakenbomen kweken

Schitterende wandeling bij Los Brecitos door de oude krater (Caldera)

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

Vulkanisme

Net als alle Canarische Eilanden is La Palma gevormd door vulkanische activiteiten. Dit heeft ongeveer drie miljoen jaar geleden plaatsgevonden. Het eiland heeft het actiefste vulkanisme van de archipel. De voet van het eiland ligt op 3500 m onder de zeespiegel en het hoogste punt ligt op 2426 m boven de zeespiegel. La Palma is daarmee wereldwijd gezien het hoogste eiland in relatie tot het aardoppervlak.
 
Op het eiland ligt de vulkanische bergketen Cumbre Vieja. In 2001 schreven de Engelsman Simon Day en de Amerikaan Steven Ward in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Research Letters (28, 17:3397-3400) in een artikel dat een volgende uitbarsting een enorme aardverschuiving zou kunnen veroorzaken, waarbij een deel van het eiland in zee schuift. Indien dit daadwerkelijk gebeurt zal het een reusachtige tsunami, een zogenaamde megatsunami, tot gevolg hebben (tot 90 meter hoog) die zich over de Atlantische Oceaan zal verplaatsen, richting oostkust van de Verenigde Staten. De tsunami zal daar acht uur later aankomen, en zal alle steden aan de Amerikaanse oostkust vernietigen.

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

Vulkanisme (vervolg)

In de loop der tijden hebben opeenvolgende vulkaanuitbarstingen verticale kolommen van gestold magma in de vulkaankegel gevormd. Daartussen bevindt zich rots die, in tegenstelling tot het gestold magma, wel poreus is. Het regenwater in de poreuze rotsen vormt bassins die gescheiden worden door de niet-poreuze kolommen. Wetenschappers gaan er van uit dat de warmte die vrijkomt bij een van de volgende uitbarstingen groot genoeg kan zijn om de temperatuur van het water dermate te doen stijgen dat de druk ervan de westelijke kant van de vulkaan in zee doet schuiven.
 
Bij de theorie van Ward en Day is een aantal kanttekeningen geplaatst (onder andere door George Pararas-Carayannis, voormalig directeur van het International Tsunami Information Centre; hij is een vooraanstaand tsunami-expert). Het is zeer onwaarschijnlijk dat de hele wand van een groot vulkanisch eiland in één keer instort. Waarschijnlijker is dat de wanden gedeeltelijk en in fasen instorten. Alternatieve berekeningen tonen bovendien aan dat de golf, wanneer deze in Amerika aangekomen is, hooguit drie meter hoog zou zijn.

La Palma

Los Brecitos

Vrijdag 10 april

Na een voorspoedige vlucht naar La Palma halen we het huurautootje op en rijden naar Hacienda San Jorge in Los Cancajos. We eten nog even wat en gaan dan slapen.

Zaterdag 11 april

Na verandering van kamer rijden we naar de parkeerplaats van waaruit je naar Los Brecitos kan. We moeten daar even wachten op een taxibusje naar Mirador Los Brecitos (1.130 m) in Parque Nacional de la Caldera de Taburiente. Vanaf dit uitzichtpunt begint de wandeling door de Caldera. Lopend door het dennenbos hebben we mooie uitzichten op de randen van de Caldera.

Er groeit van alles door elkaar (dennen, cactussen) en veel staat in bloei.

Bij Playa de Taburiente (de rivierbedding van de Barranco de las Angustias) pauzeren we. Daarna lopen we via de Barranco de las Angustias terug naar de parkeerplaats. De rivierbedding is nogal stenig en regelmatig moet je van de ene kant van het water naar de andere kant. Tegen 18.00 uur bereiken we de parkeerplaats.

La Palma

De site 'La Palma' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.