La Palma

17 april: grotbewoners

Welkom!
11 april: Caldera
12 april: drakenbomen
13 april: observatorium
14 april: vulkanen
15 april: laurierbos
16 april: kloof
17 april: grotbewoners
Contact, links, informatie
Drakenbomen kweken

Laatste dag, korte wandeling bij Mirador de los Roques, mooi uitzicht, en wat cultuur, vroege bewoners die in grotten woonden en o.a. spiraalvormige tekeningen maakten op rotsen

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

Spiraaltekeningen

De laatste dag. Het vliegtuig vertrekt vanavond pas, dus we hebben nog een dagje. We rijden naar de Caldera de Taburiente, naar de Mirador de los Roques.

Daarna naar de Cueva de Belmaco, een groot waar in 1752 prehistorische rotstekeningen ontdekt zijn. Gert Jan wil ze graag zien, Suzanne en Floris hebben meer oog voor de vogels en hagedissen (die er heel veel rondlopen hier, bijna over je voeten heen!). De betekenis van de spiraal- en labyrintvormige tekeningen is nog steeds niet precies duidelijk. Ze zijn op meer dan 50 plekken op La Palma gevonden. Op de Canarische eilanden komen ze verder alleen nog voor op Lanzarote en El Hierro, maar dan alleen nog maar op een beperkt aantal plaatsen.

’s Middags genieten we nog even van het zonnetje. Daarna rijden we naar het vliegveld en vertrekken huiswaarts. Een geslaagde week.

La Palma - www.passie-voor-reizen.nl

Rotstekeningen

De oorspronkelijke bewoners van La Palma zijn de Benahoarieten (Spaans: Benahoares) waarvan de oorsprong nog steeds onbepaald is. Zij hadden een neolithische cultuur en waren verdeeld in verschillende stammen die geleid werden door stamhoofden. Zij noemden La Palma Benahoare. De belangrijkste overblijfselen van deze cultuur zijn grotwoningen, rotstekeningen en met stenen geplaveide paden door de bergen.
Mogelijk waren de Canarische Eilanden al bekend bij de FeniciŽrs en de Grieken. De Genuaanse ontdekkingsreiziger Lancelotto Malocello bereikte de archipel in 1312 en verbleef daar twee decennia totdat hij werd verbannen na een opstand van de oorspronkelijke bewoners.
In 1404 begonnen de Spanjaarden met de verovering van de eilanden. Al in 1405 gingen ze bij Santa Cruz aan land. Toch duurde het nog tot 1493 voordat na vele bloedige veldslagen het verzet van de oorspronkelijke bewoners was gebroken. De uiteindelijke veroveraar van La Palma was Alonso FernŠndez de Lugo. Hij versloeg de laatste koning van het eiland, genaamd Tanausu, door een list. Deze koning heerste over een gebied dat bekend stond als Acero (Caldera de Taburiente). Samen met Juan de Palma, een tot het Christendom bekeerde Guanche en tevens naaste van Tanausu, organiseerde de veroveraar een vredesverdrag met de koning. Nadat Tanausu met dit verdrag had ingestemd werd hij in een hinderlaag gelokt. Na de Spaanse verovering van La Palma zijn de oorspronkelijke bewoners verdwenen. Ze zijn ofwel vermoord, verkocht als slaven of opgenomen in de Spaanse bevolking.
De volgende twee eeuwen werden de nederzettingen op La Palma welvarend doordat het eiland als handelspost diende voor de Nieuwe Wereld. Er zijn mensen naar La Palma geÔmmigreerd vanuit onder andere CastiliŽ, Portugal, Majorca, BelgiŽ, en CataloniŽ.

De site 'La Palma' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, JordaniŽ en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.