Lapland en Noord-Noorwegen

Andenes

Welkom!
Rovaniemi (Finland) - Äkäslompolo
Äkäslompolo
Äkäslompolo - Abisko (Zweden)
Abisko
Abisko - Svolvaer (Noorwegen): Lofoten
Svolvaer, Lofoten
Svolvaer - Bleik - Andenes
Andenes: walvissen
Andenes
Andenes - Tromso
Tromso
Tromso - Alta
Alta - Honningsvag (Skipsfjorden): Noordkaap
Honningsvag: Gjesvaer vogelsafari
Honningsvag (N) - Kiilopää (Fin)
Kiilopää: NP Urho Kekkonen
Kiilopää
Kiilopää - Rovaniemi - Helsinki - Nierswalde
contact
links

Andenes

Andenes is een plaats en voormalige gemeente in het district Vesterålen in de provincie Nordland in Noorwegen. Het ligt 300 km ten noorden van de poolcirkel en de middernachtzon is zichtbaar van 19 mei tot 25 juli. De zon is onder de horizon van 25 november tot 28 januari.

Andenes is afgescheiden van Dverberg op 1 januari 1924. Het is gefuseerd met Dverberg en Bjørnskinn tot de nieuwe gemeente Andøy op 1 januari 1964.

Andenes is de meest noordelijke plaats van het eiland Andøya en de provincie Nordland. Ten oosten is het eiland Senja, en in het westen de Noord-Atlantische Oceaan. Andøy noemt zich ook Nordlyskommunen, ofwel de gemeente van het noorderlicht (Aurora Borealis).

De oude Noorse vorm van de naam was Andarnes. Oorspronkelijk afgeleid uit Amdarnes van Ömd (de oude naam van het eiland Andøya), nes is 'voorgebergte'. Andenes was al een belangrijk vissersdorp tijdens de IJzertijd. Begin 20e eeuw was het een van de grootste vissershavens in Noorwegen.

In Andenes zetelt de burgemeester van Andøy en het fungeert als gemeentelijke centrum. In de vroege jaren 1980 was de bevolking circa 3770, waardoor het de grootste stad was in Vesterålen. De inkrimping van het Air Station en de afnemende bevolking in Noorwegen heeft geleid tot een dramatische daling van de inwoners in de afgelopen 20 jaar.

De site 'Lapland en Noord-Noorwegen' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagaskar, Oeganda, Mexico, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.