Lapland en Noord-Noorwegen

NP Abisko

Welkom!
Rovaniemi (Finland) - Äkäslompolo
Äkäslompolo
Äkäslompolo - Abisko (Zweden)
Abisko
Abisko - Svolvaer (Noorwegen): Lofoten
Svolvaer, Lofoten
Svolvaer - Bleik - Andenes
Andenes: walvissen
Andenes
Andenes - Tromso
Tromso
Tromso - Alta
Alta - Honningsvag (Skipsfjorden): Noordkaap
Honningsvag: Gjesvaer vogelsafari
Honningsvag (N) - Kiilopää (Fin)
Kiilopää: NP Urho Kekkonen
Kiilopää
Kiilopää - Rovaniemi - Helsinki - Nierswalde
contact
links

Nationaal park

Abisko is een nationaal park in het noorden van Zweden, dat behoort tot de gemeente Kiruna in het landschap Lapland. Het beslaat 7700 hectare en is in 1909 opgericht. Het natuurpark is bereikbaar via het spoorstation aan de Ertsspoorlijn: Abisko Turiststation, hier zijn ook diverse toeristisch voorzieningen.

Het is gelegen aan de zuidelijke oever van het meer Torneträsk. Door het park loopt he meest noordelijke deel van Kungsleden (het koningspad), één van de historisch gegroeide grote wandelroutes in Zweden (lengte: 425 km), genoemd naar de vluchtroutes van één van de koningen van Zweden. Er is een natuurwetenschappelijk onderzoekscentrum gevestigd van de Zweedse Academie van Wetenschappen.

In het park zijn veel bezienswaardige plaatsen met verre uitzichten zoals de spectaculaire Abiskokloof, waar de Abiskorivier zich diep heeft ingesneden in het landschap. Lapporten (de Lappenpoort) is een bekend herkenningspunt, dat zichtbaar is vanuit de wijde omgeving. Het park is ook zeer bekend voor zijn bergflora met in Zweden zeer zeldzame orchideesoorten. Ook vogelaars komen hier ten zeerste aan hun trekken; alpensneeuwhoen, sneeuwgors, brilduiker en morinelplevier zijn slechts een kleine greep uit de grote diversiteit aan vogels in het park. Minder prettig zijn de grote hoeveelheden muggen en andere insecten in de zomer.

De site 'Lapland en Noord-Noorwegen' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagaskar, Oeganda, Mexico, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.