Lapland en Noord-Noorwegen

Rovaniemi

Welkom!
Rovaniemi (Finland) - Äkäslompolo
Äkäslompolo
Äkäslompolo - Abisko (Zweden)
Abisko
Abisko - Svolvaer (Noorwegen): Lofoten
Svolvaer, Lofoten
Svolvaer - Bleik - Andenes
Andenes: walvissen
Andenes
Andenes - Tromso
Tromso
Tromso - Alta
Alta - Honningsvag (Skipsfjorden): Noordkaap
Honningsvag: Gjesvaer vogelsafari
Honningsvag (N) - Kiilopää (Fin)
Kiilopää: NP Urho Kekkonen
Kiilopää
Kiilopää - Rovaniemi - Helsinki - Nierswalde
contact
links

Rovaniemi
Rovaniemi (Noord-Samisch: Roavvenjárga) is het bestuurlijk centrum van de Finse provincie Lapland. De stad ligt vrijwel op de poolcirkel, waar twee rivieren, de Kemijoki en de Ounasjoki samenvloeien. De stad heeft ongeveer 35.000 inwoners. Op 1 januari 2006 is de aangrenzende gemeente bij de stad gevoegd, de nieuwe gemeente heeft ongeveer 60.000 inwoners. Met een oppervlakte van 8.016 km2 is het ongeveer gelijk aan Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland bij elkaar.
De streek waar Rovaniemi ligt wordt waarschijnlijk al sinds de steentijd onafgebroken bewoond. Op grond van archeologische vondsten wordt aangenomen dat de streek in de eerste eeuwen na Christus bezocht werd door reizigers vanuit Karelië en de kust van de Noordelijke IJszee
In de 19e eeuw kende de stad een sterke groei. Die hing samen met het begin van het 'ontginnen' van de natuurlijke rijkdommen van Lapland, de bossen. De opkomende houtindustrie zorgde voor een toestroom van werkkrachten, waarvan Rovaniemi als handelscentrum kon profiteren. In 1929 kreeg het stadsrechten.
In 1938 werd de stad 'hoofdstad' van Lapland. De stad werd vrijwel compleet verwoest tijdens de Laplandoorlog, de oorlog tussen Finland en Duitsland in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog (1944). De stad werd na de oorlog geheel opnieuw opgebouwd naar een plan van de architect Alvar Aalto die zich daarbij baseerde op de vorm van een rendiergewei. Het geeft de stad enerzijds een moderne indruk, aan de andere kant is er wel erg veel grijs beton aanwezig. De snelweg E75 snijdt de stad in tweeën.
Als bestuurscentrum voor Lapland huisvest de stad veel overheidsinstanties. Daarnaast is de stad een centrum van toerisme. Het is niet alleen de hoofdstad van Lapland, maar ook de poort naar Lapland. De stad heeft een directe treinverbinding met Helsinki; heeft een internationaal vliegveld (ook militair); is via de E75 aangesloten op het internationale verkeersnetwerk en heeft een busstation met verbindingen naar haast alle plaatsen in Lapland.
Rovaniemi is ook een studentenstad. Er is een universiteit, de Universiteit van Lapland en een Technische Hogeschool. Naar schatting zijn 10.000 van de 35.000 inwoners student.

De site 'Lapland en Noord-Noorwegen' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagaskar, Oeganda, Mexico, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.