Lapland en Noord-Noorwegen

Sami godsdienst

Welkom!
Rovaniemi (Finland) - Äkäslompolo
Äkäslompolo
Äkäslompolo - Abisko (Zweden)
Abisko
Abisko - Svolvaer (Noorwegen): Lofoten
Svolvaer, Lofoten
Svolvaer - Bleik - Andenes
Andenes: walvissen
Andenes
Andenes - Tromso
Tromso
Tromso - Alta
Alta - Honningsvag (Skipsfjorden): Noordkaap
Honningsvag: Gjesvaer vogelsafari
Honningsvag (N) - Kiilopää (Fin)
Kiilopää: NP Urho Kekkonen
Kiilopää
Kiilopää - Rovaniemi - Helsinki - Nierswalde
contact
links

Sami en hun godsdienst

Vroeger hadden de Sami een eigen godsdienst: het sjamanisme. Ze geloofden in natuurverschijnselen, zoals wind, donder, bliksem en zon. Dat waren hun goden.
De Sami hadden ook hun eigen scheppingsverhaal. Zo geloofden ze, net zoals bijna alle godsdiensten, dat de wereld gemaakt was door God. Hij zou de wereld zo mooi mogelijk hebben gemaakt, maar het allermooiste stukje was gemaakt voor de Sami om in te leven. Dit stuk noemden ze Lappi, en wij kennen het als Lapland. Maar de duivel was het hiermee niet eens, en toen God Lapland klaar had, smeet hij als wraak allemaal grote stenen over het land. De sami geloofden dus dat de grote zwerfkeien die overal in Lapland te vinden zijn, daar neer zijn gegooid door de duivel. Ook geloofden de Sami dat dode voorwerpen een ziel haden, die energie gaf om dingen te doen. Zo kon een steen zich bijvoorbeeld op iemand laten vallen, als zij door hen waren beledigd. Om de keien en stenen gunstig te blijven brachten de sami er vaak offers naartoe. Dit geloven in de ziel van een voorwerp noemen we animisme.
Behalve in de God van de lucht geloofden de sami ook in de God van de zee en de God van de maan. Elke geest had zijn eigen macht en zijn eigen taak. De sami waren dus polytheïsten.

Zoals de christenen in de kerk een pastoor of een dominee hebben, zo hadden de sami een sjamaan. Hij was tovenaar, priester en medicijnman. Zijn ziel kon uit zijn lichaam gaan en door de geestenwereld zwerven, om te zoeken naar antwoorden. Dit deed hij door te dansen en zingen, een soort trancedans.

De sami geloofden dat de zielen van overleden mensen voor problemen konden zorgen als zij niet genoeg werden vereerd. Daarom werden de bezittingen van de overleden persoon bij het lichaam neergeld. De sami begroeven de lijken in de grond.

Door de komst van het christendom is dit oude geloof helemaal verdwenen. De sami werd verboden hun oorspronkelijke geloof nog uit te oefenen en ze moesten zich bekeren op het christendom. Overblijfselen van de vroegere godsdienst, zoals de tovertrommels, kun je nog nu in musea bekijken.
Niet alle Sami behoren tot dezelfde Christelijke stroming. De meeste sami horen bij de Lutherse kerk, maar er zijn ook sami die bij de orthodoxe kerk horen.
Het lutherse geloof lijkt heel erg op het rooms-katholieke en protestantse geloof zoals wij dat hier kennen. Zo vieren ze bijvoorbeeld ook kerstmis.
Kerstmis
Kerstmis is erg populair in Lapland, en wordt bijna door elke sami gevierd. Niet gek natuurlijk, want iedereen weet dat de kerstman in Lapland woont.
Ook vieren de sami feesten als Pasen en Pinksteren.
Deze feestdagen worden vaak uitbundig gevierd met allerlei activiteiten als rendier vangen met een lasso, of snelheidswedstrijden per rendier. Op deze dagen wordt ook altijd veel alcohol geschonken. Ook is zo’n feestdag voor een sami vaak een ideale dag om te trouwen, verloven of kinderen te laten dopen. Vaak worden dit soort missen nog in de traditionele samitaal uitgevoerd.

Het geloof van de sami is dus nogal veranderd, tegenwoordig zijn ze polytheisten en geloven ze ook niet meer in de zielen van stenen, maar in een God en ze geloven dat je na je dood naar de hemel gaat.

De site 'Lapland en Noord-Noorwegen' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagaskar, Oeganda, Mexico, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.