Lapland en Noord-Noorwegen

Svolvær

Welkom!
Rovaniemi (Finland) - Äkäslompolo
Äkäslompolo
Äkäslompolo - Abisko (Zweden)
Abisko
Abisko - Svolvaer (Noorwegen): Lofoten
Svolvaer, Lofoten
Svolvaer - Bleik - Andenes
Andenes: walvissen
Andenes
Andenes - Tromso
Tromso
Tromso - Alta
Alta - Honningsvag (Skipsfjorden): Noordkaap
Honningsvag: Gjesvaer vogelsafari
Honningsvag (N) - Kiilopää (Fin)
Kiilopää: NP Urho Kekkonen
Kiilopää
Kiilopää - Rovaniemi - Helsinki - Nierswalde
contact
links

Kabeljauwstad

Svolvær is een stad in Noorwegen, gelegen in de Lofoten-eilandengroep in de provincie Nordland. Het is het bestuurlijk centrum van de meest uitgestrekte gemeente van de archipel, de gemeente Vågan.

Al is Kabelvåg het historische centrum van Lofoten toch wordt Svolvær beschouwd als hoofdstad van de eilandengroep. Ze is gelegen aan de zuidoostrand van Austvågøy, het eiland waarvan het noordelijke deel tot de Vesterålen archipel behoort. Svolvær verwierf pas in 1996 het statuut van stad.

Het symbool van de stad is de 569 meter hoge Svolværgeita, de pas in 1910 voor het eerst beklommen "Geitenberg" met zijn twee opmerkelijke hoorns die slechts 1.5 m uit elkaar staan.

Alles in deze stad met 4000 inwoners draait rond de visvangst, meer in het bijzonder de kabeljauwvangst die zijn hoogtepunt heeft tijdens de periode van januari tot april. De stad beschikt over industrieën die verband houden met het verwerken van de vis, de visserij zelf en de scheepvaart. De Noordoostelijke Arctische kabeljauw die in de winter komt paaien in de Vestfjord noemt men Skrei. Ze wordt hoofdzakelijk in open lucht tot stokvis gedroogd. De laatste jaren heeft men in Europa de Skrei als delicatesse weten te appreciëren. Het vlees is witter en steviger dan dat van de kabeljauw.

De site 'Lapland en Noord-Noorwegen' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagaskar, Oeganda, Mexico, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.