Lapland en Noord-Noorwegen

Trollen

Welkom!
Rovaniemi (Finland) - Äkäslompolo
Äkäslompolo
Äkäslompolo - Abisko (Zweden)
Abisko
Abisko - Svolvaer (Noorwegen): Lofoten
Svolvaer, Lofoten
Svolvaer - Bleik - Andenes
Andenes: walvissen
Andenes
Andenes - Tromso
Tromso
Tromso - Alta
Alta - Honningsvag (Skipsfjorden): Noordkaap
Honningsvag: Gjesvaer vogelsafari
Honningsvag (N) - Kiilopää (Fin)
Kiilopää: NP Urho Kekkonen
Kiilopää
Kiilopää - Rovaniemi - Helsinki - Nierswalde
contact
links

Mytologisch wezen

Een trol is een mythologisch wezen dat oorspronkelijk uit Noord-Europa (met name Noorwegen) komt. Trollen komen voor in sprookjes, maar zijn bijvoorbeeld ook te vinden in Lord of the Rings, Schijfwereld en Harry Potter. Ook in veel rollenspellen zoals Dungeons and Dragons en Warhammer lopen er trollen rond.

Hoewel trollen in de oude sprookjes uit Noorwegen, Zweden, Denemarken en Zuid-Duitsland vaak als grappige wezens met lange neuzen en vaak een korte staart worden omschreven, is dat tegenwoordig niet meer zo. Trollen zijn grote vijanden uit de boeken van J.R.R. Tolkien, zoals in In de Ban van de Ring. In de boeken van Tolkien zijn trollen sterke domme wezens die in steen veranderen als ze door de zon beschenen worden. De meeste trollen werken voor Sauron, de zwarte heerser. In de laatste jaren van de Derde Era schept Sauron een nieuw ras van trollen, Olog-Hai genoemd. Ze kwamen voor in het zuiden van het Demsterwold, nabij Dol Guldur en de bergen rond Mordor. Ze waren in alle opzichten superieur aan de andere trollen, ze waren sterker, slimmer en bekwamer met de wapens en ze konden overleven in het zonlicht doordat ze onder het bevel stonden van Sauron, hetgeen hun andere soortgenoten niet konden. In de Slag bij Morannon vochten de Olog-Hai mee tegen Aragorn en de legers van Gondor, Dol Amroth en Rohan.

Trollen dragen meestal een soort bijl in hun hand om hun tegenstanders te verpletteren. Ze doden dan ook vaak per ongeluk Orks. Vaak worden trollen gebruikt om grote oorlogsvoorwerpen te verplaatsen.

De schrijver Terry Pratchett omschrijft in zijn komische Schijfwereld ook trollen. De trollen van Schijfwereld zijn net als bij Tolkien ook grote domme wezens. Hier bestaan ze echter al uit steen maar kunnen desondanks toch functioneren. Hun gebit is van diamant, wat van pas komt als ze eens geld nodig hebben. Ze worden vaak ingezet als bewaker. Als een trol een eigen berg heeft of mooier nog, een eigen brug om voorbijgangers lastig te vallen heeft hij het helemaal gemaakt in Schijfwereld. Pratchett's trollen hebben meestal namen die van gesteentesoorten zijn afgeleid.

De site 'Lapland en Noord-Noorwegen' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagaskar, Oeganda, Mexico, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.