Lapland en Noord-Noorwegen

Tromsø

Welkom!
Rovaniemi (Finland) - Äkäslompolo
Äkäslompolo
Äkäslompolo - Abisko (Zweden)
Abisko
Abisko - Svolvaer (Noorwegen): Lofoten
Svolvaer, Lofoten
Svolvaer - Bleik - Andenes
Andenes: walvissen
Andenes
Andenes - Tromso
Tromso
Tromso - Alta
Alta - Honningsvag (Skipsfjorden): Noordkaap
Honningsvag: Gjesvaer vogelsafari
Honningsvag (N) - Kiilopää (Fin)
Kiilopää: NP Urho Kekkonen
Kiilopää
Kiilopää - Rovaniemi - Helsinki - Nierswalde
contact
links

Romsa

Tromsø (Samisch: Romsa) is de hoofdplaats van de provincie (in het Noors fylke) Troms in het noorden van Noorwegen. De stad heeft al sinds de 19e eeuw de bijnaam Parijs van het Noorden.

De stad ligt nagenoeg op 70° noorderbreedte, wat overeenkomt met de geografische breedte van Alaska en Siberië. Ze ligt boven de poolcirkel, waardoor tussen eind mei en half juli de middernachtzon is te zien. Van eind november tot half januari heeft de stad te maken met de poolnacht.

Het stadscentrum en de luchthaven liggen op het eiland Tromsøya, dat via de 1016 m lange Tromsøbrug, en een tunnel, met het vasteland en met de 1235 m lange Sandnessundbrug met het eiland Kvaløya verbonden is. Voorsteden van Tromsø omvatten onder meer in het oosten Tromsdalen, dat op het vasteland is gelegen, en het oostelijke deel van Kvaløya.

Tromsø telt 62.558 inwoners (2005) waarvan ongeveer 50.000 op het centrale eiland wonen. Met een oppervlakte van 2558 km², waarvan 1434 km² op het vasteland en de overige 1124 km² verspreid over meerdere eilanden, is de gemeente Tromsø een van de meest uitgestrekte steden van Europa.

Men treft er meer dan 100 verschillende nationaliteiten aan (mede dankzij de universiteit die talloze uitwisseling studenten van over de hele wereld aantrekt) met Russen en Finnen als belangrijkste minderheden (behalve andere Scandinaviërs). De Saami doen, na een lange periode van verdrukking, hun aanwezigheid weer gevoelen. De meeste Samisch sprekende inwoners immigreerden naar Tromsø vanuit andere Samisch sprekende streken in het Noorden en Oosten.

Uit archeologische vondsten blijkt dat de streek reeds 10.000 jaar geleden bewoond was, terwijl de Samische cultuur op zijn minst 2000 jaar in de tijd teruggaat. De eerste sporen van de Scandinavische taal en cultuur vindt men omstreeks 300 n.C. De eerste kerk in de regio werd in 1252 gebouwd en kreeg als naam De heilige Maria dicht bij de heidenen.

Omstreeks 1700 vond er immigratie uit Finland plaats. De stad verkreeg in 1789 handelsrechten en vijf jaar later stadsrechten. Op dat ogenblik telde Tromsø amper 80 inwoners.

Tijdens de 19e eeuw won de stad aan belang: er kwamen een bisschopszetel, een instelling voor lerarenopleiding, een museum en een brouwerij. Omstreeks 1850 had Tromsø Hammerfest verdrongen als centrum voor de jacht in de poolgebieden en daarna, in het begin van de jaren 1900, diende de stad als vertrekplaats voor heel wat befaamde poolexpedities.

In 1940 diende de stad kortstondig tot verblijfplaats van de Noorse regering. Alhoewel op 12 november 1944 het Duitse slagschip Tirpitz in de nabijheid tot zinken werd gebracht, wist de stad als enige in Noord-Noorwegen zonder verwoesting de oorlog door te komen. Aan het einde van de oorlog bood Tromsø onderdak aan vele duizenden vluchtelingen uit Finnmark, dat totaal verwoest werd toen de Duitsers zich terugtrokken.

Na de oorlog groeide de stad snel. In 1960 verbond een brug Tromsø met het vasteland. De luchthaven werd in 1964 geopend. De stad heeft een universiteit, gesticht in 1968, die als de meest noordelijke universiteit ter wereld geldt. Aan de universiteit is een universitair ziekenhuis verbonden. Daarnaast is in Tromsø het Noors Instituut voor Pool-onderzoek gevestigd en een instituut dat onderzoek naar het noorderlicht doet. Sinds 1964 is het inwonersaantal verdubbeld.

In de nacht van 13 op 14 mei 1969 werd het centrum van de stad door een forse brand in de as gelegd. De merendeels uit hout opgetrokken huizen vormden een makkelijke prooi voor de vlammenzee. Er vielen geen doden, maar meer dan de helft van de toenmalige 14.000 inwoners werd dakloos.

De site 'Lapland en Noord-Noorwegen' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagaskar, Oeganda, Mexico, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.