Malta & Gozo

Malta dag 5

Home
Gozo dag 1
Gozo dag 2
Gozo dag 3
Malta dag 4
Malta dag 5
Malta dag 6
Malta dag 7
Contact

Hagar Qim en Mnajdra tempels – Mdina - de catacomben van St. Paul’s - Dingli kliffen -  San Anton Gardens

18-2410-malta_en_gozo-p1060048.jpg

16-2410-malta_en_gozo-p1060054.jpg

14-2410-malta_en_gozo-p1060060.jpg

12-2410-malta_en_gozo-p1060083.jpg

10-2410-malta_en_gozo-p1060090.jpg

8-2410-malta_en_gozo-p1060114.jpg

6-2410-malta_en_gozo-p1060139.jpg

4-2410-malta_en_gozo-p1060149.jpg

2-2410-malta_en_gozo-p1060170.jpg

17-2410-malta_en_gozo-p1060052.jpg

15-2410-malta_en_gozo-p1060055.jpg

13-2410-malta_en_gozo-p1060078.jpg

11-2410-malta_en_gozo-p1060088.jpg

9-2410-malta_en_gozo-p1060094.jpg

7-2410-malta_en_gozo-p1060124.jpg

5-2410-malta_en_gozo-p1060143.jpg

3-2410-malta_en_gozo-p1060158.jpg

1-2410-malta_en_gozo-p1060179.jpg

Tempels

Na een uitgebreid ontbijtbuffet stappen we in onze zwarte Panda voor een tweede dag cultureel Malta.

Als eerste zijn de tempels van Hagar Qim en Mnajdra aan de beurt. Deze tempels behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Malta. Ook hier zijn we de busladingen toeristen nog een paar stappen voor. Een kwartier later rijdt de ene na de andere bus de parkeerplaats op. De tempels staan op een eenzame plek op de hoge rotsen van de zuidoostkant van het eiland. Beide tempelcomplexen zijn met een stevige constructie met tentdoek overspannen om verdere gevolgen van luchtvervuiling en regenval tegen te gaan.

Het Hagar Qim-tempelcomplex is rond 3.000 v.Chr. gebouwd. De ingang van de tempel is een zogenaamde trilithonpoort, bestaande uit ťťn horizontale en twee verticale blokken steen. De bovenste gedeelten van de imposante ringmuur zijn gereconstrueerd.

In de vertrekken, die de vorm hebben van een klavertje drie, zijn replica’s van verschillende altaren te zien. Ze zijn voorzien van beeldende taferelen en versieringen die bestaan uit puntjes. De zogenaamde ‘raamstenen’, stenen platen met vierkante uithollingen, dienden als toegang voor de zijruimten en werden met houten deuren of matten afgesloten.

In de muur van een ruimte bevindt zich een opening, volgens archeologen een orakelgat. Het gat staat in verbinding met een kleine nis in de buitenmuur, die veel weg heeft van een biechtstoel. Hier luisterden de mensen waarschijnlijk naar de profetieŽn die de priester vanuit de tempel sprak.

De zijvertrekken aan de linkerkant van het tempelcomplex, waren wellicht de woonvertrekken van de priesters.

In de buitenmuur staan stenen van 6 meter lang, 3 meter hoog en een gewicht van 10 ton!

Een vijfhonderd meter verderop, meer naar de kust, staat nog een tempelcomplex.

Het Mnajdra-tempelcomplex bestaat uit twee aparte tempels met elk een eigen ingang, maar met een gemeenschappelijke gevel. De buitenmuren zijn opgetrokken uit hard koraalkalksteen, de binnenmuren uit het zachtere globigerinekalksteen.

Termen als ‘waarschijnlijk’ en ‘wellicht’ moeten worden gebruikt, omdat veel informatie over de tempels en het volk dat de tempels heeft gebouwd en gebruikt, ontbreekt.

Na ons bezoek aan de tempels parkeren we een kwartiertje later de auto op de parkeerplaats bij het historische plaatsje Mdina. Mdina was de voormalige hoofdstad van Malta. De stad staat op de rand van het zogenaamde Dingli-plateau. Vanaf de Bronstijd wonen hier al mensen. Omdat de Johannieters aan de Grand Harbour gingen wonen, bleef Mdina de stad van de Maltese adel. De oude hoofdstad verviel geleidelijk tot een slaperig stadje, alle economische activiteit verplaatste zich naar de drukke voorstad Rabat.

Je loopt Mdina binnen over een brug, door een poort. De hoofdpoort naar de stad werd in 1724 door de Portugese grootmeester van de Johannieters (zie ook: Kerak in JordaniŽ) gebouwd. Plaatselijke edellieden overhandigden hier de grootmeesters van de Johannieters de sleutel van de stad, echter pas nadat de grootmeesters hadden gezworen de privileges van de adel te zullen respecteren.

Mdina kent alleen maar leuke straatjes en steegjes. Het stadje is opvallend schoon.

Midden in Mdina, het stadje is niet zo heel groot, ligt aan St. Paul’s Square de St. Peter en Paul’s kathedraal. De kathedraal is op zich indrukwekkend maar valt in het niet bij de St. Paul’s in Valetta. Ook hier is de vloer van de kathedraal bedekt met grafplaten van ingelegd marmer.

We drinken koffie en eten een pizza op de vestingwallen: De Fontanella Thea Gardens. Prima uitzicht.

Vanuit Mdina kunnen we zo overstappen naar Rabat. De beide stadjes zijn tegen elkaar aan gebouwd. We gaan hier op zoek naar de St. Paul’s Catacombs. In de onderaardse catacombes bevinden zich graven uit de vroeg-Christelijk, de Punische en de Romeinse tijd. Slechts een deel van de catacomben zijn te bezichtigen, grote delen zijn afgesloten wegens instortingsgevaar. Diverse soorten graven worden hier aangetroffen.

Loculigraven bestaan uit kleine nissen in de wand die met een stenen plaat werden afgesloten. Hierin werden vooral kinderen begraven. Bij baldakijngraven werd een nis in de vorm van een baldakijn uitgehakt. De veel zeldzamere zadeldakgraven, waarbij boven het graf een stenen zadeldak is uitgehouwen, waren mogelijk alleen aan rijke personen voorbehouden. Bijzonder zijn de agape-tafels bij de ingang; deze dienden voor het dodenmaal.

Vlakbij Mdina en Rabbat liggen de Dingli-kliffen, de hoogste kliffen van het eiland. De kliffen (en het dorp) zijn genoemd naar een Engelse ridder die zich hier in de 16de eeuw vestigde. Je verwacht hier loodrechte wanden die in zee verdwijnen, maar niets is minder waar. Onderaan de kliffen liggen terrassen, voorzien van leemhoudende lagen. Deze strook grond is zeer vruchtbaar en zorgen voor een schitterend contract tussen kliffen, akkers en de zee.

Tenslotte brengen we nog een bezoek aan de San Anton Gardens. Grootmeester Antoine de Paule liet hier in de 17de eeuw een buitenplaats bouwen. Later diende het San Anton Palace als residentie voor de Britse gouverneur. Tegenwoordig wordt het gebruikt door de president van Malta. Het park bevat een aantal waterpartijen en een grote collectie bomen.

We keren terug naar het hotel, drinken wat in de lounchebar van het hotel en eten lekker van het dinerbuffet. Het eten is een absolute plus van dit hotel.

maltagozoshow.gif

Meer info

Voor onze andere reizen kijk je op 'Passie voor reizen'.

De site 'Malta' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, JordaniŽ en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.