Mexico

Teotihuacan

Home
Mexico City
Teotihuacan
Veracruz
Catemaco
La Venta en Villahermosa: Olmeken
Palenque: Maya's
Misol-Ha en Agua Azul
Christóbal de las Casas
Canón del Sumidero
Tehuantepec: Zapoteken
Oaxaca
Puebla
Uruapan
Volcán Paricutín
Pátzcuaro
Mexico-City
Contact en informatie

28 mei: Teotihuacan

mexico-dsc00608.jpg

mexico-dsc00647.jpg

mexico-dsc00675.jpg

mexico-dsc00695.jpg

mexico-dsc00705.jpg

mexico-dsc00810.jpg

mexico-dsc00816.jpg

mexico-dsc00618.jpg

mexico-dsc00656.jpg

mexico-dsc00688.jpg

mexico-dsc00704.jpg

mexico-dsc00715.jpg

mexico-dsc00775.jpg

mexico-dsc00827.jpg

Onderzoek
In de maanpiramide in Mexico, zo blijkt uit recent onderzoek, werden mensen en dieren in aanwezigheid van duizenden toeschouwers levend begraven.

Zon en maan

Rond acht uur staan we op de site van Teotihuacan. Teotihuacan is een van de bekendere archeologische sites in Mexico. De site wordt gedomineerd door twee tempelpiramides: piramide van de zon en piramide van de maan. Het complex is door de Azteken in de periode 100 - 600 n.Chr. gebouwd.

Calzada de los Muertos, ofwel 'Laan van de Dood', is de twee kilometer lange weg waaraan de belangrijkste gebouwen zijn gelegen.

Het is nu nog lekker koel en zeer rustig, dus lopen we direct door naar de tempel van de zon.

Pirámide del Sol is werelds derde grootste piramide. De 70 meter hoge piramide, bestaande uit 3 miljoen ton steen, is rond het jaar 100 gebouwd zonder metalen voorwerpen, pakdieren of wiel! De piramide van de zon is gewijd aan de zonnegod. Na bijna 250 treden klimmen (op een hoogte van 2.300 meter, pfff) heb je een schitterend uitzicht op de site.

Overigens vermeldt het bord aan de voet van de piramide het vermoeden dat het niet om de zonnegod maar om de watergod gaat. Tjaa ...

Na een bezoek aan het museum lopen we door naar de tempel van de maan. Pirámide de la Luna, tempel van de maan, is wat kleiner dan de piramide van de zon en is rond jaar 300 gebouwd. Voor de tempel liggen 12 tempelplatforms. Samen met de piramide maakt dat 13, een belangrijk nummer op de rituele kalender.

De tempel van de maan is dan weliswaar kleiner maar zeker mooier dan de zonnetempel. Van hier heb je een schitterd uitzicht op het hele complex. De bulten in het landschap maken duidelijk dat nog lang niet alles is opgegraven.

Aan het plein van de maantempel ligt ook een aantal verblijven. Palacio de Quetzalpapálotl was de verblijfplaats van de hogepriester. Afbeeldingen van de quetzal (vogelsoort) zijn in de kolommen van de patio gekerfd.

In de tempel van de jaguar is nog een aantal fresco's met jaguars waarneembaar.

Na een bezoek aan een aantal paleizen, althans de resten daarvan, aan de westkant van de site, lopen we naar la Ciudadela.

La Ciudadela (het Citadel) was de residentie van de heerser van de stad. Centraal op het plein van het citadel staat de tempel van Quetzalcó, met rondom kamers en patio's die het administratief bestuurscentrum huisvestten.

Men is begonnen met de restauratie van de tempel en hier zien we eindelijk een stukje van hoe een tempel er toentertijd uit moet hebben gezien.

Wanneer we de site verlaten is het wat betreft mensen erg druk geworden. Op de zonnetempel lopen ze in file naar boven en is het dringen aan de top.

We keren weer terug in het hotel en belanden aan de rand van het zwembad. Even later kunnen we genieten van de werkelijk fantastische en vrolijke muziek van  een acht man sterke Mexicaanse muziekformatie, die een verjaardagsfeestje komen opluisteren.

's Avonds lekker eten in het restaurant.

mex-overig---7---mexico-locatie_teotihuacan.jpg

Links

mex-overig---3---mexico-beschavingenindetijd.jpg

Tijdperk Teotihuacan

·         200 v.Chr. - 800 n.Chr.

·         cultus van de gevederde slang

·         eerste geplande samenleving in Midden-Amerika

·         controleerde de handel in obsidiaan (zwart glasachtig gesteente)

De site 'Mexico' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.