Mexico

La Venta en Villahermosa: Olmeken

Home
Mexico City
Teotihuacan
Veracruz
Catemaco
La Venta en Villahermosa: Olmeken
Palenque: Maya's
Misol-Ha en Agua Azul
Christóbal de las Casas
Canón del Sumidero
Tehuantepec: Zapoteken
Oaxaca
Puebla
Uruapan
Volcán Paricutín
Pátzcuaro
Mexico-City
Contact en informatie

31 mei: van Catemaco via La Venta en Villahermosa (Olmeken) naar Palenque

3105-1mexico-dsc01142.jpg

3105-3mexico-dsc01147.jpg

3105-5mexico-dsc01179.jpg

3105-6mexico-dsc01202.jpg

3105-2mexico-dsc01144.jpg

3105-4mexico-dsc01177.jpg

Olmeken

Vanmorgen even voor zeven uur vertrokken richting Palenque.

We hebben ruim een uur nodig om naar de snelweg tussen Mexico-City en Villahermosa te komen. In de vroege ochtend is het nog lekker rustig op de weg.

Rond half elf komen we op de oorspronkelijke site van de Olmeken in het plaatsje La Venta aan. De Olmeken kenden hun bloeitijd van 1.000 tot 400 v.Chr.. In 1925 werd door een Deense archeoloog een begin gemaakt met de opgravingen. Toen La Venta werd bedreigd door de olieindustrie, werd door middel van een mammoetoperatie de belangrijkste stukken uit La Venta afgevoerd naar een openluchtmuseum in Villahermosa.

In La Venta bezoeken we het site-museum, de grote aarden tempelruïne en enkele nog aanwezige stukken, voornamelijk replica's. Drie slecht herkenbare koppen met uitleg staan nog in het museum aldaar, de mooiste staan in Villahermosa. De koppen zijn gehakt uit blokken basalt uit de vulkanische bergen in de buurt van de huidige stad Tuxtla. Deze blokken moesten dus over een afstand van 100 kilometer worden vervoerd, over heuvels en rivieren, voordat ze konden worden bewerkt in de oude ceremoniële centra, waar de koppen zijn gevonden. Deze taak kon slechts worden volbracht door grote aantallen arbeiders. De Olmeken-maatschapppij moet strak en hiërarchisch georganiseerd zijn geweest.

Hoewel in La Venta niet bijster veel te zien is, geeft dit bezoek wel een beeld over de plek waar de stukken in Villahermosa zijn gevonden. Een extra dimensie...

Rond twaalf uur komen we bij  het park in Villahermosa aan. Het park is een combinatie van een kleine dierentuin en openluchtmuseum met de Olmeken als onderwerp. De dierentuin is een beetje een zielige vertoning. Het openluchtmuseum daarintegen is heel attractief opgezet: een pad door een tropisch bos leidt langs de stukken uit de Olmeekse beschaving. Hier vinden we de mooiere koppen, altaren en deels bewerkte stukken. Rond twee uur rijden we aan voor het laatste stuk maar Palenque. Het is nu een provinciaalse weg dus echt opschieten is er niet meer bij.

Even na vier uur komen we in de stadje Palenque aan (overigens nog 10 kilometer van de site vandaan). We nemen onze intrek in Hotel Maya Tulipanes. Ook hier wordt de normale prijs nagenoeg gehalveerd vanwege het laagseizoen. Maya Tulipanes is een heel net hotel, leuke opzet, patio en zwembad.

We sluiten onze reisdag af met een heerlijke duik in de zwembad, drankje en avondeten.

De site 'Mexico' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.