Mexico

Tehuantepec: Zapoteken

Home
Mexico City
Teotihuacan
Veracruz
Catemaco
La Venta en Villahermosa: Olmeken
Palenque: Maya's
Misol-Ha en Agua Azul
Christóbal de las Casas
Canón del Sumidero
Tehuantepec: Zapoteken
Oaxaca
Puebla
Uruapan
Volcán Paricutín
Pátzcuaro
Mexico-City
Contact en informatie

5 juni: van Tehuantepec naar Oaxaca

0506--1-mexico-dsc01754.jpg

0506--3-mexico-dsc01779.jpg

0506--5-mexico-dsc01791.jpg

0506--7-mexico-dsc01813.jpg

0506--9-mexico-dsc01828.jpg

0506--2-mexico-dsc01775.jpg

0506--4-mexico-dsc01788.jpg

0506--6-mexico-dsc01796.jpg

0506--8-mexico-dsc01814.jpg

0506--10-mexico-dsc01830.jpg

Zapoteken

De weg van Tehuantepec naar Oaxaca is werkelijk een juweeltje. Al snel rijden we de bergen in. De gevolgen van het prille regenseizoen zijn duidelijk waarneembaar. De bomen kleuren lichtgroen en op sommige plekken staan bomen in de bloesem. De struiken en bomen worden afgewisseld met grote cactussen.

Opvallend is het grote aantal vlinders dat we in deze streek rond zien fladderen.

Gisteren kwamen we regelmatig een Pemex-tankstation tegen, maar halverwege de rit komt het bodem van onze benzinetank in zicht en is een tankstation in geen velde of wege te zien. De nood wordt echt hoog. In een groter dorp is ook geen tankstation en gaan we maar vragen voordat we doorrijden. Gelukkig is er in dit dorp een garage die een paar reservetanks benzine heeft staan. We kunnen twintig liter kopen tegen een allerzins redelijke prijs. Opgelucht kunnen we onze reis voort zetten.

Na driekwart van onze reis bereiken we Mitla. Mitla werd een van de belangrijkste centra van de Zapoteken. De archeologische vindplaats bevindt zich in en rond het dorp dat dezelfde naam als de site draagt. De kerk van dit dorp is gebouwd van stenen die uit het ceremoniele centrum werden weggehaald. Wanneer je van het ene deel naar het andere deel van de site loopt, passeer je een souvenirsmarkt.

Mitla onderscheidt zich van andere sites door de mozaieken. De muren van de tempels zijn gedecoreerd met stenen in een ingewikkeld mozaiekpatroon.

Na nog weer een paar kilometer te hebben gereden, komen we bij Yagul aan. Ook een Zapoteekse nederzetting met tempels, paleizen en woningen. Yagul is weinig bekend en je vindt hier dan ook weinig toeristen. De site is minder goed onderhouden, maar de ligging op een heuvel en de aanwezige bomen en cactussen maakt de site juist aantrekkelijk.

Op de top van de heuvel heeft een fort gelegen, die de bevolking moest beschermen tegen eventuele indringers. Van het fort is overigens weinig meer terug te vinden en moet je het vooral hebben van je inbeeldingsvermogen. Wel heb je een mooi uitzicht op de lagergelegen ruines.

Wanneer we Oaxaca naderen, begint het geluid bij het remmen steeds ernstigere vormen aan te nemen. Dusdanig dat we het uiteindelijk niet meer vertrouwen. Gelukkig zit er in Oaxaca een kantoortje van Hertz. We moeten, aan het einde van de middag, onze auto achterlaten en kunnen een paar uur later terugkomen voor een gerepareerde auto. Te voet gaan we op zoek naar een hotel. In Oaxaca is dit overigens een goed alternatief, gezien de verkeersopstoppingen.

Tegen zeven uur in de avond krijgen we inderdaad een gerepareerde auto terug en kunnen we naar het door ons geselecteerde hotel rijden: hotel Fortin Plaza. Fortin Plaza ligt op een heuvelflank aan de rand van de stad. Vanuit de kamer en vanaf het terras van het restaurant heb je een mooi uitzicht op de stad. Fortin Plaza is een net en ruim opgezet hotel, top-end, maar mist intimiteit. Een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Tijdens het eten op het terras wordt het donkerder, gaan overal de lichtjes aan en flitst de bliksem door de donkere wolkenhemel. Het regenseizoen is begonnen, maar tot op heden hebben we nog niet echt last gehad van de regen.

Links

De site 'Mexico' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.