Mexico

Tussenstop Puebla

Home
Mexico City
Teotihuacan
Veracruz
Catemaco
La Venta en Villahermosa: Olmeken
Palenque: Maya's
Misol-Ha en Agua Azul
Christóbal de las Casas
Canón del Sumidero
Tehuantepec: Zapoteken
Oaxaca
Puebla
Uruapan
Volcán Paricutín
Pátzcuaro
Mexico-City
Contact en informatie

Tussenstop Puebla
Waarom niet je reis opdelen in twee en een dag verblijven in een leuk stadje, voor een onderbreking van de busuren? Op weg van de hoofdstad naar het stadje Oaxaca is het heel makkelijk om een tussenstop te maken in Puebla. Het is slechts anderhalf uur rijden vanaf Mexico City, en daarna is het nog maar vier uur naar Oaxaca. 

Puebla is door de Spanjaarden gesticht en is één van de vijf grootste steden van Mexico. Zo doet het echter allerminst aan! Je moet weliswaar in de taxi een aantal smoezelige buitenwijken trotseren, maar eenmaal in het centrum zijn de straatjes smal en de panden van koloniale allure. Typerend voor Puebla zijn de – vaak blauwwit of blauwgele – tegeltjes, die in menig voorgevel verwerkt zijn.

Hoogtepunt is zonder twijfel de kathedraal. Van grijze steen gemaakt oogt deze van buitenaf niet eens zo uitbundig, maar op een plein gelegen achter een sierlijk hek en met in het oog springende torens is de eerste aanblik toch imposant. En dan de binnenkant…!
Een witgoud interieur, rijk gedecoreerd maar toch ook ingetogen. Het gaafste is dat er al rondlopende telkens een nieuwe verrassing opduikt (een fascinerend altaarstuk, een rijk gedecoreerde koepel) waardoor de kerk almaar bijzonderder wordt. 

Er is ook nog een kleinere kerk in het centrum te bezoeken (Iglesia de Santo Domingo) met een in uitbundig goud uitgevoerde kapel en – net als in alle andere Mexicaanse kerken – tal van beelden die eigenlijk meer levensgrote poppen zijn. Sommige daarvan liggen in een doorzichtige kist en niet zelden – vooral als het Jezus betreft – worden realistische verminkingen en wegdraaiende ogen niet geschuwd. 

Om te relaxen ga je naar Zocalo, een parkachtig plein naast de kathedraal, vol hoge (palm)bomen en een fontein, terrasjes eromheen. Een gezellige plek; overal zitten mensen te kletsen, er is straattheater en er worden vrolijke ballonnen en ander kinderspeelgoed verkocht. Het lijkt wel alsof de Mexicanen altijd iets te vieren hebben, en toeristen zul je hier nauwelijks zien.

Slapen doe je goedkoop en op steenworp afstand van de kathedraal in een voormalige stadsvilla: Hostal Casona Poblana. 
Avondeten doe je in het bijzonder elegante Mesón Sacristia de la Compañia; een roze ommuurde binnentuin waar je je middenin een haciënda waagt. Eet hier het beroemde mole poblano (kip in chocoladesaus), dat nergens zo lekker bereid schijnt te worden als in deze stad.

De volgende dag ga je helemaal uitgerust weer verder op weg!

De site 'Mexico' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.