Mexico

Veracruz

Home
Mexico City
Teotihuacan
Veracruz
Catemaco
La Venta en Villahermosa: Olmeken
Palenque: Maya's
Misol-Ha en Agua Azul
Christóbal de las Casas
Canón del Sumidero
Tehuantepec: Zapoteken
Oaxaca
Puebla
Uruapan
Volcán Paricutín
Pátzcuaro
Mexico-City
Contact en informatie

Aanvullende informatie

Veracruz ligt aan de oostkust van Mexico en is de belangrijkste havenstad van het land. De stad werd gesticht door de Spaanse veroveraar Hernán Cortéz die er in 1519 aan land kwam.

Via deze haven verscheepten de Spanjaarden zilver uit Mexico naar het moederland. Dit was de zogeheten Zilvervloot die in 1628 door de Nederlander Piet Hein werd veroverd bij de Slag in de Baai van Matanzas.

De stad heeft 600.000 inwoners. Hoewel de Mexicaanse deelstaat ook Veracruz heet, is de hoofdstad niet Veracruz maar Xalapa de Enríquez.

De haven van Veracruz was vaak het doelwit van andere mogendheden (behalve Nederlanders ook Fransen, Britten en Amerikanen) en piraten. Om die aanvallen af te slaan bouwden de Spanjaarden op een eilandje in de haven het fort San Juan de Ulúa.

De bouw begon in 1565 maar het fort is later diverse keren uitgebreid. In het fort werden ook krijgsgevangenen ondergebracht. Die zaten bepaald niet comfortabel in de vochtige kerkers, waar het water soms tot borsthoogte steeg.

Net als in vrijwel iedere Mexicaanse plaats is de zócalo het hart van de stad. Officieel heet dit plein Plaza de Armas of ook wel Plaza Lerdo. Je vindt er onder meer het 17de-eeuwse Palacio Municipal en de 18de-eeuwse kathedraal. Het plein zelf is erg gezellig met vele bars en terrasjes. ’s Avonds zijn er vaak muziek- en dansvoorstellingen.

Veracruz is beroemd om haar rijke muziektraditie. De bekendste stijl is son jarocho, een mix van Mexicaanse en Cubaanse volksmuziek. Het lied "La Bamba" is een voorbeeld van deze stijl.

Het havenfront (malecón) trekt vele toeristen. Gek genoeg zijn het vooral de binnenlandse toeristen die langs de haven lopen. Toch is het ook voor buitenlanders leuk om de bedrijvigheid in deze grootste havenstad van Mexico te bekijken. Niet alleen grote vrachtschepen doen Veracruz aan, het is ook de thuisbasis van vele vissersboten.

Veracruz is eigenlijk meer verbonden met de Caraïbische cultuur dan met de Mexicaanse. Dat wordt vooral duidelijk tijdens het carnaval. Het gaat er hier veel uitbundiger aan toe dan in de rest van Mexico. Verder is er ieder jaar in juli een Afro-Caraïbisch dans- en muziekfestival.

De site 'Mexico' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.