Nepal

Pashupatinath (lijkverbranding) en Boudhanath (stoepa)

Home
Van Tibet naar Kathmandu
Swayambhu (apentempel) en Durbar Square
Pashupatinath (lijkverbranding) en Boudhanath (stoepa)
Budanilkantha (slapende Vishnu) en Bhaktapur (koningsstad)
Kathmandu verkennen
Klaar voor vertrek: India
Contact en links

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Afrikaantjes

In Nepal gaat de zon vroeg onder (voor 19.00 uur) en vroeg op (rond 5.30 uur). We staan dan ook vroeg op en na het ontbijt nemen we een taxi naar Pashupatinath (150 rupees < 2 euro). Hier worden de lichamen van de overledenen verbrand. We nemen een gids voor de nodige uitleg.

In tegenstelling tot een paar jaar terug mag je dichter bij de verbranding komen. We staan er bijna met onze neus bovenop. Er ligt reeds een lijk en de brandstapel moet nog worden opgebouwd. Het lijk is gewikkeld in een oranje doek en versierd met rode poeder en slingers afrikaantjes.

Op de verbrandingsplaats wordt eerst een laag graszoden aangebracht om te voorkomen dat door de hitte van het vuur de stenen barsten. Daarna wordt de brandstapel opgebouwd. Het lijk wordt drie keer om de stapel heengedragen door de zoons en daarna op de stapel gelegd. Het vuur wordt met een soort lont aangestoken bij de mond, omdat via de mond veel onreine zaken zijn gedaan. In principe zijn hier vooral de mannen aanwezig. Vrouwen geven het leven, mannen ruimen het op. Mannen zijn nuchterder, huilende vrouwen zijn niet goed voor de ziel; het huilen van de vrouwen zou de ziel aan de aarde binden. Uiteindelijk gaat de brand in de stapel en worden er natte grasbundels op de stapel gelegd die veel rook veroorzaken. Er is continue een mannetje aanwezig die het vuur in de gaten houdt en er voor zorgt dat de verbranding optimaal verloopt.

Alles loopt hier door elkaar: diverse linga’s zijn aanwezig waar mensen offeren voor vruchtbaarheid en zwangerschap, het begin van het leven. De levende en gezonde mensen komen hier om te offeren en de woorden van de brahmanen aan te horen. Er de doden worden aan het einde van de lijn verbrand.

Via de heuvel die grenst aan dit complex lopen we naar Boudhanath.

Boudhanath is een van werelds grootste stoepa’s. Sinds 1959 is Boudhanath het Mekka voor de Tibetaanse boeddhisten. Rond het plein liggen diverse restaurants met dakterrassen, waar we dankbaar gebruik van maken.

Na ons bezoek nemen we de taxi terug naar naar Durban Square. Voor Suzanne kopen we twee plaatselijke vrouwelijke outfits. We kopen dit in een niet-toeristische winkel, met als gevolg dat de prijzen redelijk vast staan en dat afdingen eigenlijk niet gepast is. Uiteindelijk daalt de prijs van 4.600 naar 4.075 rupees, terwijl normaal de prijs minimaal wordt gehalveerd.