Nepal

Budanilkantha (slapende Vishnu) en Bhaktapur (koningsstad)

Home
Van Tibet naar Kathmandu
Swayambhu (apentempel) en Durbar Square
Pashupatinath (lijkverbranding) en Boudhanath (stoepa)
Budanilkantha (slapende Vishnu) en Bhaktapur (koningsstad)
Kathmandu verkennen
Klaar voor vertrek: India
Contact en links

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Nepal

Bhaktapur

Na het ontbijt charteren we een taxichauffeur voor uiteindelijk de hele dag.

Eerst gaan we naar Budanilkantha, de slapende Vishnu.

We zijn net op tijd voor het ochtendritueel. Door twee leerling-monniken wordt het beeld eerst schoongemaakt. Daarna volgt een heel ritueel waarbij de Vishnu wordt opgemaakt en versierd. Ook krijgt de Vishnu te eten en te drinken.

Aan het einde van het ritueel wordt met klokken en muziekinstrumenten veel lawaai gemaakt om de goden te alarmeren dat er iets van hen wordt verwacht. Daarna mogen de pelgrims offeren. De bruikbare zaken worden tussen de spullen uitgepikt voor gebruik door de monniken en hun leerlingen.

Na Budanilkantha rijden we door naar Bhaktapur.

Bhaktapur is een van de drie koningssteden in de Katmandu-vallei. Bhaktapur is gesticht in de negende eeuw en vanaf ongeveer 1200 regeerde het de Katmandu-vallei. Nu staat de stad terecht op de werelderfgoederenlijst. Na betaling van een fee van $ 10 per persoon krijgen we toegang tot de stad.

Bhaktapur wordt gekenmerkt door houten deuren, ramen en balkonnetjes en muren en straten van baksteen. In Bhaktapur is het duidelijk oogsttijd. Overal liggen bossen graan, die handmatig worden gedorst en gemalen tot meel. Naast de voor de hand liggende doorgaande routes die door de toeristen worden gevolgd, lopen we ook door de kleine straatjes.

Bij een lokale kledingzaak slaagt Suzanne voor twee nieuwe outfits. Afdingen is hier een stuk lastlger.

We rijden terug naar Katmandu.

's Avonds eten we in een 'garden-restaurant'.