Sri Lanka

Kandy

Home
Colombo
Negombo
Dambulla
Polonnaruwa
Polonnaruwa
Sigiriya
Kandy
Kandy
Nuwara Eilya
Horton Plains
Tissamaharama
Bundala en Yalapark
Galle
Hikkaduwa
Negombo
Contact

14-sri_lanka-dsc03675.jpg

12-sri_lanka-dsc03695.jpg

10-sri_lanka-dsc03702.jpg

8-sri_lanka-dsc03707.jpg

6-sri_lanka-dsc03720.jpg

4-sri_lanka-dsc03734.jpg

2-sri_lanka-dsc03738.jpg

13-sri_lanka-dsc03686.jpg

11-sri_lanka-dsc03697.jpg

9-sri_lanka-dsc03703.jpg

7-sri_lanka-dsc03709.jpg

5-sri_lanka-dsc03723.jpg

3-sri_lanka-dsc03736.jpg

1-sri_lanka-dsc03739.jpg

8 augustus: Kandy

De tempel van de Tand (Dalada Maligawa) huisvest Sri Lanka's meest belangrijke relikwie: een heilige tand van Boeddha.

Bij de crematie van Boeddha hebben rouwenden enkele stoffelijke resten weten te 'redden'. Enkele van deze resten werden al aan Sri Lanka gegeven, de tand bleef zeven eeuwen achter in India. De tand zou in handen van de Hindoes zijn gevallen, maar de pogingen om de relikwie met een hamer kapot te slaan hadden als resultaat dat de hamer in stukken brak, dus gaven de Hindoes de tand terug.

 

Toen de koning van Kalinga in 1590 een oorlog dreigde te verliezen, liet hij zijn dochter in het allergrootste geheim met de tand vertrekken naar Sri Lanka. Zij overhandigde de tand in Kandy aan de koning van Sri Lanka, die een heiligdom voor de tand liet bouwen. Kort daarop werd de eerste perahera gehouden.

Latere koningen hebben vernieuwingen en uitbreidingen aangebracht.

Eind 13de eeuw hadden Zuid-Indiase indringers de tand ontvreemd. De koning van Polonnaruwa begon een oorlog om de tand terug te veroveren op de Tamils.

In de 16de eeuw veroverden de Portugezen het eiland en namen de tand mee naar Goa. Hier werd de tand verpulverd, verbrand en de as op zee verstrooid. Echter, de resten verzamelden zich op de zeebodem waarna de tand op eigen kracht naar het eiland terugvloog!

In 1815 veroverden de Britten Kandy. Zij openden de kisten en troffen een tand aan ... van vijf centimeter!

 

In 1998 werd de tempel zwaar beschadigd door een bomaanslag van de Tamil Tijgers. Na een ingrijpende renovatie is de tempel weer toegankelijk voor het publiek, maar wordt de tempel zwaar beveiligd.

Tussen half tien en tien uur en tussen half twee en twee uur worden offerdiensten gehouden. Wij zorgen voor het eerste ritueel aanwezig te zijn. Schoenen uit, diverse controles door en we kunnen de tempel betreden. Geluiden van drums vullen de tempel. Mensen offeren bloemen. Iedereen gaat uiteindelijk in de rij om geld te doneren en even een blik te mogen werpen op de kist waarin het relikwie ligt, omsloten door zes kisten.

 

In de zogenaamde nieuwe relikwiezaal liggen de kleden van de olifanten die zij tijdens de perahera dragen in bundels te wachten op de volgende processie. Grote schilderijen aan de muur vertellen het verhaal van de heilige tand.

Boven deze zaal ligt een museum, met foto's van de gevolgen van de recente bomaanslag en een tentoonstelling van offeranden.

De tempel kent nog verschillende kleinere tempelruimten.

Even buiten de tempel staat een gebouwtje met een opgezette olifant die na 50 jaar trouw het relikwie te hebben rondgedragen in de perahera, is bezweken.

Via een ander ommuurd terrein verlaten we het tempelcomplex. Op het terrein staan nu de olifanten die meedoen aan de perahera het nodige gebladerte en gras weg te werken.

 

's Avonds eten we bij Thilanka, een loungerestaurant, langs het meer, net buiten het stadscentrum.

Wanneer we rond tien uur proberen terug te keren, is de perahera nog gaande en maken we er nog een half uurtje van mee.

Kijk ook eens op

De site 'Sri Lanka' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, JordaniŽ en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.