Sri Lanka

Polonnaruwa

Home
Colombo
Negombo
Dambulla
Polonnaruwa
Polonnaruwa
Sigiriya
Kandy
Kandy
Nuwara Eilya
Horton Plains
Tissamaharama
Bundala en Yalapark
Galle
Hikkaduwa
Negombo
Contact

24-sri_lanka-dsc03234.jpg

22-sri_lanka-dsc03240.jpg

20-sri_lanka-dsc03253.jpg

18-sri_lanka-dsc03265.jpg

16-sri_lanka-dsc03273.jpg

14-sri_lanka-dsc03286.jpg

12-sri_lanka-dsc03318.jpg

10-sri_lanka-dsc03341.jpg

8-sri_lanka-dsc03356.jpg

6-sri_lanka-dsc03360.jpg

4-sri_lanka-dsc03368.jpg

2-sri_lanka-dsc03382.jpg

23-sri_lanka-dsc03239.jpg

21-sri_lanka-dsc03249.jpg

19-sri_lanka-dsc03260.jpg

17-sri_lanka-dsc03267.jpg

15-sri_lanka-dsc03285.jpg

13-sri_lanka-dsc03301.jpg

11-sri_lanka-dsc03328.jpg

9-sri_lanka-dsc03351.jpg

7-sri_lanka-dsc03359.jpg

5-sri_lanka-dsc03361.jpg

3-sri_lanka-dsc03374.jpg

1-sri_lanka-dsc03383.jpg

5 augustus: Polonnaruwa

Polonnaruwa is een van de zeven van World Heritage Sites in Sri Lanka. Om acht uur stappen we op de fiets (Shingalese kwaliteit!) en rijden naar het ticketoffice voor kaartjes en dan door naar de site.

Polonnaruwa, de middeleeuwse hoofdstad van Sri Lanka. Op het hoogtepunt van de bloei werd de stad beschermd door verdedigingswallen met een totale lengte van zes kilometer!

 

In 933 werd Sri Lanka aangevallen door de Chola's (India!), die Polonnararuwa 77 jaar lang als militaire vestiging gebruikten, wat heeft geresulteerd in een menging van de Zuid-Indiase hindoecultuur en de Singalese boeddhistische kunst en architectuur.

Na allerlei oorlogen met een wisselend publiek aan bewoners, werd omstreeks 1293 werd Polonnaruwa verlaten en aan de jungle prijsgegeven.

We bezoeken eerst de 'quadrangle', een plek met een hoge concentratie religieuze gebouwen. De Vatadage heeft een centrale dagoba, vergelijkbaar met een stoepa in bijvoorbeeld Nepal. Het gebouw kent vier ingangen, ieder met een maansteen onder aan de trap. Bovenaan ieder trappetje staat een zittende Boeddha.

De Thuparama is een tempel met een mix tussen Boeddhisme en HindoeÔsme.

Om de drukte voor te zijn, rijden we een heel stuk door op zoek naar de zittende, staande en liggende Boeddha's bij Gal Vihara. Een vierde Boeddha is gemaakt in een uitgehouwen rotskamer. De staande Boeddha is zeven meter hoog, de liggende Boeddha veertien meter lang.

De Boeddha’s zijn uitgehouwen uit ťťn stuk rots.

 

Een stuk verderop vinden we de Lotus Pond, een groot bad vormgegeven naar voorbeeld van een lotusbloem.

 

Het Tivanga Image House bevat nog enkele fragmenten van de vele muurschilderingen die deze tempel sierden.

Op de terugweg passeren we de Kiri Vihara. Kiri Vihara is de huidige naam van de dagoba en betekent melkwit. Vernoemd naar de goede staat waarin het pleisterwerk verkeerde nadat 700 jaar junglebegroeiing was verwijderd.

 

Nabij Kiri Vihara ligt Lankatilaka. Lankatilaka is een tempel, zonder dak, met 17 meter hoge muren en een gigantisch hoge Boeddhabeeld. Althans dat wat er van over is, het gaat nu zonder hoofd door het leven. De bas-reliŽfs aan de buitenkant zijn typisch voor Polonnaruwa.

Rankot Vihara is de drie na grootste dagoba van Sri Lanka en meet 55 meter hoog. We lopen er alleen omheen, want bij het betreden van heiligdommen moeten de schoenen uit, maar met blote voeten op de stenen en het zand lopen is inmiddels onmogelijk vanwege de hitte.

 

Meer richting Quadrangle fietsen we tussen twee Hindu-tempels door, fantasieloos Shiva Devale 7 en Vishnu Devale 2 genoemd, met een mooi Vishnu-beeld in de laatste tempel.

We nemen nog een afslag naar Shiva Devale 2, een compact uitziende Hindu-tempel, die afwijkt van datgene wat we al hebben gezien. Later in het museum zien een replica op schaal met een vermoedelijke weergave van het gebouw in hoogtijdagen. Voor de tempel zou nog een tweemaal zo groot houten gebouw hebben gestaan.

We sluiten ons bezoek aan de site af met de citadel, de voormalige verblijfplaats met van de koningen met paleis, audiŽntiehal en 'zwembad'.

 

Op de terugweg rijden we langs het museum. Er staan mooie stukken en schaalmodellen, maar je mag er (eigenlijk) niet fotograferen.

Rond een uur of twee zijn we terug en nemen een verkoelende duik in het zwembad.

 

Op half vijf stappen we met de groep in een paar visserskano's, op zoek naar olifanten. De olifanten krijgen we niet te zien, maar wel een mooi landschap en vogels (w.o. grote groepen ooievaars en ibissen). Overigens hadden de begeleiders hier geen oog voor, die waren blijkbaar geprogrammeerd op olifanten.

Na het buffet zochten we onze te warme kamer op om te gaan slapen.

Kijk ook eens op

De site 'Sri Lanka' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, JordaniŽ en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.