Sri Lanka

Sigiriya

Home
Colombo
Negombo
Dambulla
Polonnaruwa
Polonnaruwa
Sigiriya
Kandy
Kandy
Nuwara Eilya
Horton Plains
Tissamaharama
Bundala en Yalapark
Galle
Hikkaduwa
Negombo
Contact

24-sri_lanka-dsc03494.jpg

22-sri_lanka-dsc03497.jpg

20-sri_lanka-dsc03510.jpg

18-sri_lanka-dsc03519.jpg

16-sri_lanka-dsc03535.jpg

14-sri_lanka-dsc03554.jpg

12-sri_lanka-dsc03563.jpg

10-sri_lanka-dsc03592.jpg

8-sri_lanka-dsc03611.jpg

6-sri_lanka-dsc03636.jpg

4-sri_lanka-dsc03655.jpg

2-sri_lanka-dsc03660.jpg

23-sri_lanka-dsc03496.jpg

21-sri_lanka-dsc03506.jpg

19-sri_lanka-dsc03512.jpg

17-sri_lanka-dsc03526.jpg

15-sri_lanka-dsc03540.jpg

13-sri_lanka-dsc03557.jpg

11-sri_lanka-dsc03581.jpg

9-sri_lanka-dsc03594.jpg

7-sri_lanka-dsc03614.jpg

5-sri_lanka-dsc03646.jpg

3-sri_lanka-dsc03658.jpg

1-sri_lanka-dsc03663.jpg

7 augustus: Polonnaruwa - Sigiriya - Kandy

We moeten vroeg vertrekken vanwege een toeristische olifantenrit die de mensen uit onze groep willen meemaken. Dus zitten we al vroeg aan een meertje met mooie paarse lelies en een badderende olifant.

Na een uurtje kunnen we gelukkig doorrijden naar Sigiriya.

Sigiriya is een koninklijk paleis, compleet met tuinen, fonteinen, vijvers, zwembad en ander moois, gelegen op een 180 meter hoge rots, die uit het niets lijkt te verrijzen boven de omliggende jungle.

 

De financier en hoofdbewoner van Sigiriya was Kasyapa, regerend van 477 tot 495. Kasyapa kwam aan de macht door een staatsgreep. Hij liet zijn vader, de koning, levend inmetselen in een muur. Zijn halfbroer Mogallana, de beoogde troonopvolger, vluchtte naar India, maar zweerde wraak te nemen.

Om zich tegen een mogelijke aanval te beschermen, liet Kasyapa Sigiriya ombouwen tot paleis en verdedigbaar bastion.

Na 18 jaar kwam de langverwachte wraak van Mogallana. In plaats van braaf op zijn rots de aanval af te wachten, reed Kasyapa op zijn olifant en zijn leger, zijn halfbroer tegemoet. Door een foute manoeuvre komt Kasyapa met zijn olifant vast te zitten in het moeras. Zijn mannen vluchten en Kasyapa pleegt zelfmoord.

 

Sigiriya gaan we binnen via de lager gelegen watertuinen. Een pad van de ingang naar de rots verdeelt de tuinen in twee helften. Ten opzichte van het pad waren de tuinen volkomen geometrisch aangelegd. Een helft is intussen opgegraven, de andere helft wordt overgelaten aan andere generaties. De tuinen doen nu een beetje kaal aan, maar moeten in hoogtijdagen, compleet met planten, bomen, fonteinen en paviljoens, er sprookjesachtig hebben uitgezien.

Dichter bij de rots ligt de rotstuin. De zogenaamde Audience Hall Rock is een enorme gespleten rots. In het omgevallen deel is een vijf meter lange troon uitgehouwen met een aangrenzende vierkante geŽgaliseerde vloer, die waarschijnlijk de vloer van de audiŽntiezaal was.

 

Een andere interessante rotsformatie is de Cobra Hood Cave. De vorm van deze rots lijkt op het nekschild van een cobra. De rots heeft een beschilderd plafond.

Vanuit de rotstuin beginnen we aan het eerste deel van onze klim naar boven. Via een wenteltrap bereiken we de 'wolkenmaagden'. Geheel in afwijking van de shingalese kunst, die is geÔnspireerd op het boeddhisme welke predikt alle lustgevoelens af te zweren om zo het eeuwige geluk te verwerven, worden hier sensuele schilderingen van vrouwelijke schoonheden getoond. De 23 bewaard gebleven fresco's maakten deel uit van ongeveer 500 afbeeldingen, die samen een wand ter grootte van twee voetbalvelden besloegen.

 

Via een andere wenteltrap dalen we af en komen bij de Spiegelmuur terecht. De muur is voorzien van een laag gepolijst kalksteen en spiegelt nog steeds. Op de muur zijn ongeveer 1.500 stukjes proza en poŽzie gekrabbeld door bezoekers tussen de 7de en 13de eeuw en vormen de oudste graffiti van Sri Lanka. De graffiti is een belangrijke bron van materiaal van cultuurhistorisch en taalkundig onderzoek.

Een kleine tweede klim brengt ons op het Leeuwenplatform. De twee overgebleven poten zijn gerestaureerd en geven een indruk van de grootte van de leeuwenkop die verantwoordelijk is voor de naamgeving van de rots: Leeuwenrots.

Vroeger liep je dus de bek van de leeuw in en ging je binnendoor met trappen naar het paleis op de top. Nu moeten we onze derde klim maken over metalen, tegen de wand geplakte trappen.

 

Op de top is het grondplan van het paleis met bijgebouwen, vijvers en tuinen nog waarneembaar. De paden en trappen moeten met marmer bekleed zijn geweest. Sigiriya was een en al praal en pracht.

 

In een paar uur rijden van Sigiriya naar Kandy, waar we twee hele dagen zullen verblijven. We zitten precies in de tien dagen durende Perahera. Tijdens de Perahera trekt iedere avond een steeds langer wordende optocht van aangeklede olifanten, dansers, drummers en andere artiesten door de straten, allemaal ter ere van het heilige tandrelikwie dat in een kistje op een olifant door de straten wordt vervoerd. Het tandrelikwie moet de tand van Boeddha voorstellen. Het wordt bewaard in de Tempel van de Tand.

We slapen in Queen's Hotel, midden in de stad, aan de rand van het meer en tegenover de Tempel van de Tand. Queen's Hotel is een oud koloniaal hotel dat door de gestaag voortgaande restauratiewerkzaamheden weer zijn oude allure begint terug te krijgen.

 

Wanneer we in restaurant The Pub op het balkon langs de straat willen eten, mag dat alleen wanneer we ieder kiezen uit de 'main dishes' op de kaart. Alleen dan mag je blijven zitten terwijl de perahera langskomt! Voor 1.500 rupees (12 euro!) hebben we gegeten, gedronken en de perahera gezien. Over twee avonden hebben we gereserveerde stoelen die voor de twee plaatsen alleen al 70 euro kosten.

Anderhalf uur lang werden we getrakteerd op een schitterend spektakel.

Kijk ook eens op

De site 'Sri Lanka' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, JordaniŽ en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.