Thailand

Wereldzeilers op de bres voor het koraal

Welkom!
Amsterdam - Bangkok
Bangkok
Het Grote Paleis en Wat Phra Kaeo
Ayutthaya
Khao Yai National Parc
Phnom Rung
Roi Et
Wat Phu Tok!
Phu Reua National Park
Nam Nao National Park
Sukhothai
Um Phang
Mae Sot - Hua Hin
Khao Sam Roi Yot
Floating market en Ancient City
Contact en links

De zomervakantie is begonnen en Nederland trekt er weer massaal op uit. Gemakshalve vergeten veel toeristen dat hun reis nadelige gevolgen kan hebben voor de natuur. Avonturiers Florian Dirkse en Arjen van Eijk zagen tijdens hun zeiltocht om de wereld met eigen ogen welke schade toerisme aan koraalriffen toebrengt en besloten een documentaire te maken om mensen op de bedreiging van de oceanen te wijzen.

Onder het motto 'Care For the Ocean' zeilden Florian Dirkse en Arjen van Eijk met zijn tweeŽn in bijna twee jaar de wereld rond om aandacht te vragen voor de bedreiging van de wereldzeeŽn. In eerste instantie was de reis een jongensdroom, maar gaandeweg besloten de twee om  een educatieve documentaire te maken over  de problemen waar oceanen mee te maken hebben. Een van deze problemen is het massatoerisme.

"De gevolgen van massatoerisme zie je vooral op plekken waar veel gedoken wordt," aldus Dirkse. "Een voorbeeld is het Thaise eiland waar de film 'The Beach' is opgenomen. Sinds die film gaan mensen daar massaal naartoe. Op het eiland zelf probeert men vervuiling zoveel mogelijk te voorkomen. Er staan bijvoorbeeld borden met hoe lang het duurt voordat afval wordt afgebroken, maar onder water zijn de gevolgen van massatoerisme goed zichtbaar. Snorkelaars raken het koraalrif aan waardoor dit helemaal kapot gaat.

Als je het koraal vergelijkt met gebieden die meer afgelegen zijn, zie je dat er een groot verschil is." Dirkse was dan ook blij als hij de toeristische gebieden weer had verlaten: "De afgelegen gebieden zijn veel bijzonderder."

Lokale bevolking

De lokale bevolking is zich vaak niet bewust van de gevolgen van hun eigen gewoontes. "Eilandbewoners raken ook koraalriffen aan en weten vaak zelf niet wat ze moeten doen met hun afval. Meestal verbranden ze het of het wordt begraven of in zee gegooid. Als ze zelf niet eens weten wat ze moeten doen voor het behoud van de natuur kunnen ze toeristen ook niet voorlichten."

Bescherming

Gelukkig zagen de twee wereldzeilers ook plekken waar wel rekening met het milieu wordt gehouden: "Op Bonaire doen ze het heel goed. Daar wordt het rif beschermd. Mensen die willen duiken krijgen van te voren instructies en ze moeten handschoenen dragen waardoor ze het koraal minder snel aanraken. Het geld dat de bewoners verdienen  aan het duiken wordt gebruikt om voor de natuur te zorgen." Op de Galapagos-eilanden worden ook al maatregelen getroffen: "Het aantal bezoekers is bijvoorbeeld gelimiteerd. Zij hebben daar dan ook geen last van zwaar massatoerisme, maar  evengoed komen er veel te veel mensen."

Eigen verantwoordelijkheid

Veel Nederlanders weten door reisprogramma's dat het slecht gaat met de natuur, maar als ze zelf eenmaal op die plekken zijn doen ze niets met die informatie. "Ze gaan bijvoorbeeld liever naar een goedkoop hotel dan naar een ecohotel." Dirkse vindt dan ook dat vakantiegangers bewuster en respectvoller met de natuur moeten omgaan. "Raak dus geen koraalriffen aan en ga bij een duurzaam restaurant eten als die beschikbaar is. In het buitenland is het moeilijk om duurzame vis op de menukaart te vinden, maar als het er is bestel dan ook die vis. In Nederland is het Marine Stewardship Council, dat opkomt voor duurzame visserij, al enigszins bekend. Op hun website hebben ze lijsten met duurzame winkels en restaurants gepubliceerd. Hopelijk gebeurt dit in de toekomst ook in het buitenland," aldus Dirkse.

Bron: oneworld.nl

Auteur: Jenske Vos

Datum: 02-08-2011

De site 'Thailand' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.

Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Cuba, Madagascar, Oeganda, China, Tibet, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, JordaniŽ, Sri Lanka, Lesbos, Malta en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.