China & Tibet

Tian Am Men

Home
Beijing
Tian Am Men
Verboden Stad
Zomerpaleis
Grote Muur
Xiahe
Labrangklooster
Langmusi
Bon-religie
Songpan
Chengdu
Reuzenpanda's
Lhasa
Potalapaleis
Drepungklooster
Gandenklooster
Blauwe Boeddha
Trekking
Bergreuzen
Drie passen
Nakartse
Gyantse
Shalukklooster
Roodkapsekte
Mount Everest
Kathmandu, Nepal
Contact, links en informatie

17 april

chinatibet-1704-dsc07391.jpg

chinatibet-1704-dsc07396.jpg

chinatibet-1704-1dsc_0001.jpg

chinatibet-1704-1dsc_0009.jpg

chinatibet-1704-1dsc_0017.jpg

chinatibet-1704-dsc07392.jpg

chinatibet-1704-dsc07401.jpg

chinatibet-1704-1dsc_0004.jpg

chinatibet-1704-1dsc_0013.jpg

Extra

download pdf: 17 april foto's en tekst

Hutongs

Bij aankomst in Beijing worden we opgewacht door de reisbegeleiding en naar het hotel gebracht. Rond twaalf uur Chinese tijd komen we aan in hotel (zes uur in de ochtend in Nederland). Na een korte informatiesessie vertrekken we per riskja naar de hutongs.

Hutongs is Mongools voor doorgang. Hutongs zijn in eerste instantie steegjes waar mensen wonen, maar ze krioelen ook van de marktjes met allerlei handel. Een kwart van de bevolking van Peking woont in de hutongs.

De meeste steegjes lopen volgens feng shui-voorschrift van oost naar west, en de deuren en portieken kijken uit op het zuiden. Enkele stegen lopen van noord naar zuid om de belangrijkste hutongs met elkaar te verbinden.

Steeds meer hutongs maken plaats voor hotels en grote gebouwen. Ook de Olympische Spelen in 2008 zullen veel hutongs doen verdwijnen.

Na de hutongs rijden we met een taxi naar het Tian An Menplein. Het Tian An Menplein ligt bij de poort van de Hemelse Vrede. In 1966 was het plein het decor voor de opgetogen aftrap van de Culturele Revolutie.

Op 4 april 1976 kwamen er honderdduizenden inwoners bij elkaar om te rouwen om de dood van premier Zhou Enlai. Er verdwenen kransen die ter nagedachtenis waren neergelegd, wat leidde tot een massale opstand (het Tian Am Men-incident) die tot contrarevolutionaire samenzwering werd bestempeld.

In 1989 ontstonden democratische protesten die ontstonden vanuit openlijke rouwbetuigingen, deze keer om het heengaan van de hervormer Hu Yaobang. In plaats van politie en traangas, stuurde de regering tanks af op de ongewapende studenten en arbeiders.

Nu zijn het de aanhangers van de verboden spirituele methode, de Falun Gong (de kunst van het Wiel van de Wet, die zich op het plein verzamelen.

Het plein wordt geflankeerd door een bonte verzameling historische gebouwen, monumenten in opzichtige sovjetstijl en gigantische musea.

Aan de noordkant van het plein staat de Tia An Menpoort met het enorme portret van Mao.

Op de noordzuid-as staat midden op het plein het Monument voor de Helden van het Volk. Het gedenkt de martelaren van de communistische revolutie.

Ten zuiden hiervan ligt het Mao Zedong Mausoleum (gesloten na 11.30 uur), waar de Grote Roerganger in vol ornaat met een gezicht van was ligt opgebaard.

De westkant van het plein wordt beheerst door de Grote Hal van het Volk (Renmin Dahui Tang), waar China’s jaknikkend parlement bijeenkomt.

Na onze zwerftocht rijden we terug naar het hotel. ’s Avonds eten we met de groep in een restaurant en maken kennis met de Chinese keuken.

De site 'Tibet & China' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, JordaniŽ en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.