China & Tibet

Reuzenpanda's

Home
Beijing
Tian Am Men
Verboden Stad
Zomerpaleis
Grote Muur
Xiahe
Labrangklooster
Langmusi
Bon-religie
Songpan
Chengdu
Reuzenpanda's
Lhasa
Potalapaleis
Drepungklooster
Gandenklooster
Blauwe Boeddha
Trekking
Bergreuzen
Drie passen
Nakartse
Gyantse
Shalukklooster
Roodkapsekte
Mount Everest
Kathmandu, Nepal
Contact, links en informatie

27 april

chinatibet-2704-dsc_0701.jpg

chinatibet-2704-dsc_0747.jpg

chinatibet-2704-dsc_0784.jpg

chinatibet-2704-dsc_0808.jpg

chinatibet-2704-dsc08132.jpg

chinatibet-2704-dsc_0841.jpg

chinatibet-2704-dsc_0849.jpg

chinatibet-2704-dsc_0871.jpg

chinatibet-2704-dsc_0897.jpg

chinatibet-2704-dsc08211.jpg

chinatibet-2704-dsc_0710.jpg

chinatibet-2704-dsc_0727.jpg

chinatibet-2704-dsc_0758.jpg

chinatibet-2704-dsc_0795.jpg

chinatibet-2704-dsc_0806.jpg

chinatibet-2704-dsc_0817.jpg

chinatibet-2704-dsc_0836.jpg

chinatibet-2704-dsc_0843.jpg

chinatibet-2704-dsc_0857.jpg

chinatibet-2704-dsc_0912.jpg

Theetuin

Met twee busjes rijden we naar de reuzenpanda’s.

Het Onderzoekscentrum voor de voortplanting van de reuzenpanda’s, 11 kilometer ten noorden van Chengdu, probeert de reuzenpanda’s voor uitsterven te behouden. Naast de reuzenpanda’s, komen hier ook de rode panda’s voor, een kleinere pandasoort. De show wordt natuurlijk gestolen door de jonkies. De dieren hebben een aardig terrein tot hun beschikking maar zijn vooral tussen 8.00 en 10.00 uur waar te nemen, omdat ze dan komen eten. De rest van de dag slapen ze vooral.

In Chengdu liggen diverse kloosters, maar daarvan is het Wenshuyuan klooster één van de interessantste.

Hier worden we afgezet.

De Wenshu-tempel is een groot boeddhistisch complex in het noordelijke deel van de stad. De vier enorme bewakers, twee aan weerszijden van het pad, zijn levendig beschilderd.

Dit klooster vervult een belangrijke rol in het boeddhisme in China en fungeert niet alleen als religieus, maar ook als sociaal centrum. Het is bovendien bijzonder oud. Oorspronkelijk werd het gebouwd in de zesde eeuw, de gebouwen die je er nu ziet stammen uit de 17e eeuw. Het klooster heeft ook een theetuin tussen zijn muren, en mag bogen op één van de beste vegetarische restaurants van China. In het Wenhua Park ligt de belangrijkste taoïstische tempel van de stad, het Qing Yang Palace.

Vóór de Culturele Revolutie was Chengdu beroemd om zijn ‘uitgaansleven’ in de theehuizen (chadian), waar men onder het genot van een kopje thee vertier zocht met schaken en mahjong spelen. Chinezen komen hier om vrienden te ontmoeten, te kaarten en te discussiëren.Tijdens de Culturele Revolutie werden de theehuizen gesloten, maar de oude traditie is nu weer helemaal in ere hersteld. Thee drinken is in China een heerlijk tijdverdrijf: bij aankomst haal je je kopje, dat flink gevuld is met verse thee. Daarna brengen schenkers urenlang vers heet water langs, totdat je kopje zo slap is geworden dat je toe bent aan een nieuwe.

Met een taxi laten we ons naar het Remmin-park brengen. Een volkspark met mooie tuinen en een groot theehuis. De tuinen zijn ingericht met heel veel potten, waaronder een enorme hoeveelheid potten met waterlelies. In een vijver springen de goudvissen en karpers bij het voeren bijna uit het water.

Vanaf het park lopen we langs het Maostandbeeld terug naar het hotel op zoek naar de originele theekoppen.

Vroeger was in Chengu ‘s avonds in het centrum van de stad een antiek en curiosamarkt. De huidige burgemeester heeft deze markt verboden. Toch zijn er in een straatje nog enkele winkeltjes, waar we uiteindelijk een mooie antieke bel kopen, door een lama een levenlang gebruikt. De winkelier brengt ons uiteindelijk bij een huishoudelijke artikelen-winkel, waar we onze theekoppen kunnen kopen.

’s Avonds gaan we naar een voorstelling met diverse culture uitingen, typerend voor de provincie Sichuan.

Tijdens de voorstelling kan je doorlopend thee krijgen. En voorafgaand aan de voorstelling kan je worden  gemasseerd.

We krijgen muziek. Opera. Poppenspel. Schaduwvoorstelling met handen. Een soort clownsact. Een dans met goochelaars waarbij hun maskers in een razend tempo bijna onzichtbaar wisselen, inclusief vuurspuwer.

Vervolgens wordt de masker- en vuurspuwact herhaald door de man met de pop. Alles zeer indrukwekkend.

Extra

download pdf: 27 april tekst en foto's

De site 'Tibet & China' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.