China & Tibet

Hutongs

Home
Beijing
Tian Am Men
Verboden Stad
Zomerpaleis
Grote Muur
Xiahe
Labrangklooster
Langmusi
Bon-religie
Songpan
Chengdu
Reuzenpanda's
Lhasa
Potalapaleis
Drepungklooster
Gandenklooster
Blauwe Boeddha
Trekking
Bergreuzen
Drie passen
Nakartse
Gyantse
Shalukklooster
Roodkapsekte
Mount Everest
Kathmandu, Nepal
Contact, links en informatie

Een hutong is een traditionele woonwijk in China en met name in Peking.

Een hutong is ommuurd en bestaat uit nauwe straatjes, waaraan kleine huizen staan, meestal slechts 1 woonlaag hoog. Dit type woonwijk bestaat al 700 jaar en is ontstaan na de komst van Djenghis Kan.

Sommige woningen in de hutong hebben slechts één of twee kamers, die dienstdoen als keuken, slaapkamer, wasruimte etc. Veel van de huidige bewoners verhuizen dan ook graag naar een modernere flat.

In het oude China werden straten gedefinieerd door hun breedte. Hutongs waren straten niet breder dan 9 meter. Vele straten waren smaller. In de hutongs van Peking komen steegjes voor van slechts 40 centimeter.

Het woord hutong komt van het Mongoolse woord hottog, dat bron betekent. Een gegraven bron vormde namelijk vaak het centrum van nieuwe woongemeenschappen.

In Peking bestaan nog verschillende van deze traditionele wijken, maar omdat de woonomstandigheden abominabel zijn, worden vele afgebroken. Enkele zijn sterk gemoderniseerd. Het opruimen van Hutongs begon aan het begin van de twintigste eeuw, vanwege de ongezonde omstandigheden. De mensen wonen er zeer dicht op elkaar en de woningen in de Hutong hebben geen sanitair. Toiletgebouwen staan aan de buitenzijde, waar de bewoners tegelijk, gescheiden door tussenschotten, hun behoefte kunnen doen. Elektrische verlichting is er eveneens nauwelijks.

In 2005 waren er nog ongeveer 3000 Hutongs in Peking, waarin bijna de helft van de stedelijke bevolking leefde. Sommige Hutongs worden echter opgeknapt en voorzien van electra en water om te voorkomen dat alles verdwijnt. De Hutongs vormen een vast onderdeel van de toeristische bezienswaardigheden en een bezoek aan een gezin in een Hutong is mogelijk.

De site 'Tibet & China' is onderdeel van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Oeganda, Gambia, Mexico, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Breng ook eens een bezoek aan managementmodellen of projectmanagement.