Oeganda

Berggorila's!

Home
Amsterdam - Nairobi
Nairobi - Entebbe
Lake Mburo
Lake Bunyoni
NP Bwindi
Berggorila's!
NP Queen Elizabeth
Kazingakanaal
Fort Portal
Kibale Forest: chimpansees
NP Murchison Falls
Krokodillenbar
Kampala
Namwendwa
Jinja
Victoriameer
Back home
Links en contact

14 september

dsc03660.jpg

dsc_0906.jpg

dsc_0946.jpg

Onze D-day voor wat betreft deze rondreis: de gorilla's! Krijgen we ze te zien of niet? De spanning zit er goed in. We moeten al vroeg op om ons te melden bij de gate. Alleen de noodzakelijke dingen gaan mee, foto- en video-apparatuur, regenjassen, lunchpakket en veel water. In totaal leven er nog zo'n 700 berggorilla's op de wereld, waarvan 326 in 28 families in NP Bwindi. Drie families kunnen worden bezocht. Hiervoor worden drie keer acht mensen per dag tot het park toegelaten, die hiervoor ruim van tevoren een permit moeten hebben gekocht van ruim $ 300 per persoon. Meer mensen kunnen de gorilla's niet aan. Het geld wordt besteed voor onderhoud van het park,  maar ook voor de lokale bevolking zodat zij de voordelen van het park ervaren en het niet in hun hoofd halen om te gaan stropen.

We krijgen eerst een algemene briefing en worden dan toegewezen aan een gids. We moeten een stok uitzoeken als hulpmiddel voor modderige paadjes en dragers staan klaar om onze spullen te dragen.

dsc03658.jpg

dsc_0837.jpg

dsc_0941.jpg

Luxe, maar achteraf handig voor ons en betaald werk voor een aantal mensen uit het dorp. Wandelend over glibberige paadjes, soms bijna steil omhoog, bereiken we na twee uur de plek waar de gorilla's de vorige dag waren aangetroffen. Zogenaamde 'trackers' waren al vooruit gegaan om het spoor van de gorilla's te volgen en een paadje te hakken.

Gorilla's verplaatsen zich gewoonlijk een kilometer per dag, maar deze keer waren ze maar een paar honderd meter verder. We laten de dragers met alle spullen achter en lopen de laatste meters naar de groep. We krijgen ze al snel te zien. De leider van de groep, een silverback, ligt languit op de grond, in de buurt twee vrouwtjes en een paar jongen. De hele groep bestaat uit 13 gorilla's, een silverback, vijf vrouwtjes en de rest jongen. De gorilla's kunnen we van zeer dichtbij bewonderen. Officieel moet je minimaal zeven meter afstand houden, maar geregeld zien we ze van dichterbij! De volwassenen gorilla's blijven op afstand en lopen regelmatig weg, maar de jongsten zijn nieuwsgierig en komen op minder dan een meter afstand.

dsc_0819.jpg

dsc_0926.jpg

De silverback staat op en vertrekt. Een voor een vertrekken de anderen ook. Op eerbiedige afstand volgen we de groep. Zittend en liggend plukken de gorilla's bladeren en eten die rustig op. Alles lijkt in slowmotion te gaan, behalve de tijd. De groep mag maximaal een uur worden bezocht, daarna is de gids onverbiddelijk en breekt het bezoek af.

Het is een bijzonder en imponerend bezoek. Je leeft er naar toe, vooraf heb je een bepaald idee, je voelt een zekere spanning wanneer je begint met de tocht en dan sta je ineens oog in oog met de gorilla's. Je weet dat je maar een uur hebt, dus probeer je zoveel mogelijk keren ze te zien.

Maar dat willen de anderen ook, dus sta je elkaar bijna te verdringen op een vierkante meter. En natuurlijk wil je de mooiste plaatjes schieten, dus je knipt je rot vanuit de meeste onmogelijke hoeken. En op andere momenten vergeet je juist weer foto's te maken. Pas na afloop had ik het volle besef van het feit dat ik ze werkelijk heb gezien!

We banen ons een weg terug en lopen onze dragers weer tegen het lijf. Na een half uur komen we op een plek waar we kunnen lunchen. Dan dalen we op een glibberig pad bijna loodrecht af. Het laatste stuk begint het licht te regenen, maar de geluiden van de groep blijven enthousiast. Terug bij de gorilla-office nemen we ons certificaat in ontvangst, ja ja, en lopen we terug naar de lodge. Foto's kijkend en koffiedrinkend praten we na over wat we hebben gezien en wat we hebben ervaren.

De site 'Oeganda' is een site van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Mexico, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, JordaniŽ en Lapland.
 
Kijk ook eens op managementmodellensite.nl.