Oeganda

Jinja

Home
Amsterdam - Nairobi
Nairobi - Entebbe
Lake Mburo
Lake Bunyoni
NP Bwindi
Berggorila's!
NP Queen Elizabeth
Kazingakanaal
Fort Portal
Kibale Forest: chimpansees
NP Murchison Falls
Krokodillenbar
Kampala
Namwendwa
Jinja
Victoriameer
Back home
Links en contact

23 september

's Morgens woon ik eerst om zeven uur de plaatselijke mis bij. In eerste instantie heb ik een prive-mis, later voegt zich nog een vrouw bij het gezelschap. Doordeweeks komt er bijna niemand, zondags vier- tot vijfhonderd mensen en moeten de mensen zelfs buiten zitten.

230906.jpg

230913.jpg

230918.jpg

230926.jpg

Na de lunch slenteren we nog over de weekmarkt, maar de hitte drijft ons terug naar ons kampement.

We besluiten wat vroeger naar Jinja af te reizen en nemen onze intrek in een gerestaureerd koloniaal huis met hier en daar zicht op het Victoriameer.

230901.jpg

We bezoeken één van de laatste mensen in de omgeving die nog lappen 'stof' uit boombast kan kloppen.

We lopen door de velden met de diverse gewassen en komen uiteindelijk op de boerderij waar koeien rondlopen die zijn voortgekomen uit een kruising tussen een Friese stier en lokale koeien. De mix levert melkkoeien op die zeven, acht liter melk geven in plaats van de een liter die een lokale koe geeft. De Friese stier is meegenomen door de oud-PTC-student Steven.

230910.jpg

230924.jpg

Na het ontbijt worden we op een punt afgezet vanwaar we een villagewalk maken. Het zijn hier vooral boerenfamilies die kleine stukjes grond bewerken, soms collectief, wat vee hebben en in een klein huis wonen me daarom heen kleine hutjes, onder andere voor het koken.

In deze omgeving groeit veel suikerriet. Enerzijds voor suikerproductie, maar toch vooral om er alcoholisch drankje van te brouwen. Een os laat een aantal cilinders draaien waar de suikerrietstengels tussen gestopt worden, waardoor het sap uit de stengels wordt geperst, opgevangen in jerrycans en direct in drums om drank te stoken. Voor het vuur worden de uitgeperste en intussen opgedroogde stengels gebruikt.

230907.jpg

230917.jpg

230922.jpg

230927.jpg

De site 'Oeganda' is een site van 'Passie voor reizen'.
 
Op 'Passie voor reizen' vind je ook reissites over bijvoorbeeld Thailand, Cuba, Madagascar, Mexico, Gambia, Tibet, China, Nepal, Rajasthan, Cyprus, Jordanië en Lapland.
 
Kijk ook eens op managementmodellensite.nl.